Crònica 05/02/2011

"Les habitacions amb llibres antics no són biblioteques"

Directors d'institut i associacions de pares i mares han respost la crida de l'ARA i han ajudat a fer la llista d'escoles i instituts sense biblioteca. La majoria són centres nous o que no tenen prou espai.

I.s.
2 min
"Les habitacions amb llibres antics no són biblioteques"

Barcelona.Avui hi ha convocada al Regne Unit una jornada de protesta per denunciar la retallada pressupostària del govern britànic a les biblioteques. L'executiu en vol tancar vora mig miler en pocs anys. A Catalunya, les biblioteques públiques continuen en expansió. Barcelona n'ha construït sis de noves en els dotze últims anys. Cada barceloní té una biblioteca a menys de 20 minuts de casa, segons va explicar l'equip de Govern en el ple d'ahir. "Com més llibres a casa, més bones notes a l'escola". Així es titulava el reportatge que fa unes setmanes va publicar l'ARA arran de les dades de l'estudi PISA (veieu edició del 17 de gener), en què es demostrava que hi ha una relació directa entre els resultats de la prova de comprensió lectora i els llibres que els pares de l'alumne tenen a casa. Hi ha un abisme entre els nens que a casa tenen entre 0 i 10 llibres i els que en tenen 500 o més.

Arran del reportatge, aquest diari va fer una crida a través de l'ARA.cat demanant a pares i mestres que expliquessin si la seva escola o institut tenia biblioteca. Es van rebre més d'una trentena de correus electrònics. El mapa d'escoles sense biblioteca abarca tot el territori. Moltes són noves, com la nova escola pública de Tiana o l'escola Pla del Puig, de Sant Fruitós de Bages. Diu una lectora: "L'escola Pla del Puig fa quatre anys que es va crear i anem amb cargoleres. Per descomptat que no tenim biblioteca". A Sant Fruitós mateix hi ha un altre centre, el Monsenyor Gibert. La mateixa lectora afegeix: "Aquesta escola en tenia, però ara (com a mínim fa més de 5 anys) s'utilitza com a aula de música". Una professora de secundària de l'Institut Bages Sud a Castellbell i el Vilar informa: "No disposem de biblioteca. És un centre de nova creació (amb mòduls) i pioners en els portàtils a l'aula. Noves tecnologies, sí, però de moment, biblioteca, no".

Edificis petits

En altres casos, el problema és d'espai. Explica Anna Rodríguez, directora de l'escola pública Sant Baldiri de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental): "Malgrat tenir llibres i llegir força, no disposem de l'espai adient. Tenim un espai compartit entre prestatges de llibres i ordinadors". Un altre motiu de queixa és haver estat rebutjats pel programa Puntedu de la Generalitat. "Des del primer any de funcionament hem participat en la convocatòria del programa, i no ens han acceptat mai", diuen des de l'escola Els Alocs, de Vilassar de Mar (Maresme). I una altra queixa provinent de l'escola Joan XXIII a les Borges Blanques (les Garrigues): "El curs passat vam presentar el projecte Puntedu, però no vam ser seleccionats". Tampoc tenen biblioteca l'escola Josep Montserrat de Mataró, La Carpa de l'Hospitalet de Llobregat, el Mare de Déu de Montserrat de Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), el Liceo Egara de Terrassa o l'escola Rural de Collsuspina (Osona).

La conclusió final la posen dos lectors: "Les habitacions amb llibres antics no són biblioteques", diuen des de Blanes. Des d'Olesa de Bonesvalls afegeixen: "Tenir una habitació plena de llibres més o menys adequats a les edats i perfils de les persones que l'han d'utilitzar, no és una biblioteca . Això és el que tenen la majoria de les escoles del nostre país".

stats