CRISI SORTIR DE L'ATUR
Crònica 05/02/2012

On hi ha feina?

La crisi no afecta igual tots els sectors i hi ha perfils laborals amb una ocupabilitat més fàcil que d'altres. Alguns, com el d'informàtic, segueixen estant de moda, però ara es busquen també comercials o financers.

Roger Tugas
2 min
On hi ha feina

BARCELONAEl drama de l'atur afecta una cinquena part dels catalans en actiu i el nombre de desocupats de llarga durada és cada cop més gran. La destrucció de llocs de treball, però, no és homogènia i alguns sectors professionals s'han salvat de la crema o s'han vist menys afectats, segons els estudis dels serveis d'ocupació públics i privats. I, de fet, en alguns casos les demandes de mà d'obra han variat respecte a les previstes abans de la crisi, que ha modificat les necessitats de les empreses.

Noves tecnologies

Els programadors i els enginyers de telecomunicacions sobreviuen

Un dels sectors que manté més bé les expectatives de creixement és el de les noves tecnologies. Segons un estudi de l'empresa de treball temporal (ETT) Adecco, les inversions en telecomunicacions durant el 2012 i el 2013 rondaran els 25.000 milions d'euros i serviran per crear 40.000 llocs de treball directes arreu de l'Estat. Els programadors de web i de software també són empleats cobejats. De fet, segons un estudi de l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA recollit per l'ETT Randstad, sis dels deu oficis més ben pagats de la pròxima dècada seran de l'àmbit de la tecnologia de la informació. Enginyeries com la de producció també aguanten bé el temporal.

Comercial i màrqueting

Nous perfils adaptats a les xarxes socials per ampliar el ventall

L'evolució de les noves tecnologies ha modificat igualment les pràctiques d'altres sectors com el comercial. Internet i en concret les xarxes socials són espais molt desitjats per aplicar-hi estratègies de màrqueting que permetin incrementar vendes i per això és molt demanat el community manager que domini aquestes noves eines. I aquests professionals fan falta especialment en el sector del turisme, que ha fet canvis accentuats en la seva estratègia i ara aposta decididament per la publicitat i la reserva online . El director de màrqueting també guanya importància per coordinar el procés i aportar valor afegit al producte.

Finances i vendes

Reforçament del control de despeses per equilibrar comptes

La conjuntura econòmica ha obligat les empreses a aplicar mesures d'austeritat, motiu pel qual la divisió de finances ha guanyat pes. El director de finances és un perfil molt buscat, però per sota seu també es demanen professionals responsables de compres i consultors econòmics que permetin reduir despeses i garantir la viabilitat de l'empresa.

Salut, ciència i tècnica

Professions de llarg recorregut en benestar i sanitat

Tot i les retallades que han afectat els professionals de la sanitat pública i han paralitzat l'aplicació de la llei de dependència, "totes les professions de l'àmbit de la salut i el benestar tenen un llarg recorregut", segons Randstad. Cuidar la gent gran, la radiologia o la ciència de la salut són sectors en què hi ha possibilitats de trobar feina, per exemple. Igualment, se seguiran sol·licitant també tècnics en electrònica o mecànica i fins ara les energies renovables han seguit creant ocupació, tot i que amb la recent eliminació de les primes la situació pot canviar.

Oficis amb poca formació

Les ocupacions de temporada, amb més competència

El funcionament correcte del turisme provoca que les feines de temporada segueixin sent demanades, però amb més competència entre els aturats de llarg recorregut. Això passa en els oficis temporals de poca formació, com els de recepcionista, peó, hostessa, teleoperador i cambrer.

stats