CRISI IMMOBILIÀRIA
Crònica 30/08/2011

Les hipoteques toquen fons

Quan tot sembla indicar que el sector del totxo ja no pot anar més avall, apareix un nou indicador que l'ensorra encara més. Ahir l'ensurt va venir de les hipoteques, situades en un nou mínim històric.

Ariadna Carbonell
2 min
Les hipoteques toquen fons

Barcelona.Fa 14 mesos que la concessió d'hipoteques no para de caure. Al juny es van signar 32.680 crèdits per comprar habitatges a tot Espanya, la xifra més baixa -juntament amb la de l'abril passat- des de com a mínim el 2003, quan l'Instituto Nacional de Estadística (INE) va canviar de metodologia. En percentatge el retrocés és encara més colpidor. Les hipoteques signades són un 42,4% menys que un any abans, quan el mercat immobiliari ja vivia en plena crisi.

La caiguda en la concessió de préstecs hipotecaris es va accelerar a la tardor, però ha estat des del març quan aquest mercat ha experimentat un retrocés més pronunciat. La trajectòria del mercat català ha anat en paral·lel a l'espanyol. Així, el juny passat es van signar a Catalunya 4.600 hipoteques, un 43,5% menys que un any abans i molt lluny dels anys àlgids de la bombolla immobiliària, quan se'n concedien més de 13.000 al mes.

L'esfondrament del mercat hipotecari -paral·lel al de l'immobiliari i a la crisi que pateix la banca- no s'acaba en un nombre més baix de préstecs concedits. L'import d'aquests crèdits també ha caigut de manera imparable. Si el gener del 2007 bancs i caixes van prestar 18.500 milions d'euros per comprar pisos, el juny passat aquesta xifra no va arribar ni als 3.600 milions. Ben a prop del mínim històric del crèdit hipotecari registrat l'abril passat, de 3.350 milions.

L'import mitjà dels préstecs també va retrocedir per sota els 110.000 euros, un 8% menys que un any abans. En tot cas, malgrat la poca activitat creditícia, aquells que vulguin sol·licitar una hipoteca tenen més números que els sigui atorgada per una caixa que per un banc. Les primeres van concedir el 47% de les hipoteques al juny, seguides dels bancs amb un 37%.

Correcció per temps

El govern espanyol va anunciar fa dues setmanes una rebaixa de l'IVA fins al 4% per a les compres d'habitatge nou amb l'objectiu de donar una mica d'aire al sector. Però els experts no esperen miracles: "Accelerarà algunes decisions de compra, que podríem xifrar en 10.000 unitats", estima Angel Serrano, director general de negoci d'Aguirre Newman. "Però després de 12 anys d'expansió, el sector no n'ha tingut prou amb quatre de correcció per equilibrar-se", explica Serrano.

La clau de la revifalla del mercat del totxo no sembla estar, doncs, en mans del govern. "Les palanques que mouen el sector són el preu, l'atur i l'accés al crèdit", raona Eduard Andreu, director comercial del portal Idealista. En la seva opinió, la reducció de preus del 20% no és suficient per estimular uns compradors que s'enfronten a una taxa d'atur com la que hi ha. La reforma de les caixes pot ser clau per recuperar la confiança i el crèdit.

stats