ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 13/11/2011

Els històrics de CiU criden a enfortir el govern Mas a Madrid

Miquel Roca, Joaquim Molins i Xavier Trias, excaps de files de CiU a Madrid, demanen votar la federació per enfortir el govern Mas. Duran insta els votants a concentrar el vot a l'entorn de CiU.

Oriol March
2 min

Barcelona"No li hem de fer la mala jugada al president Mas de votar-lo a Catalunya i, en canvi, deixar-lo sol a Madrid", va exclamar ahir Miquel Roca. A primera fila aplaudien Joaquim Molins, el seu successor al capdavant del grup parlamentari de CiU a Madrid, i Xavier Trias, ara alcalde de Barcelona i encarregat de suportar la majoria absoluta d'Aznar al Congrés dels Diputats. Els tres van participar ahir en un acte de campanya de la federació en què es volia recordar el "fil roig" de l'actuació de CiU a Madrid.

La intervenció de Roca, Molins i Trias va tenir un denominador comú: la necessitat que els nacionalistes tinguin més pes al Congrés (ara només tenen deu escons) per reforçar el Govern de la Generalitat. Els tres saben que l'estratègia de CiU a Madrid sempre s'havia basat, en anys de Jordi Pujol, a sumar a l'executiu un grup parlamentari fort, d'almenys quinze diputats -els que va aconseguir Trias l'any de la majoria absoluta d'Aznar- a Madrid.

Ahir els tres van rememorar els èxits assolits amb aquesta fórmula. Fins i tot es van penjar alguna medalla que transcendeix els àmbits estatals: "Tinc els meus dubtes que Espanya hagués entrat a l'euro si no hagués estat per la feina de CiU al Congrés", va ponderar Molins.

Això sí: tots van admetre que avui en dia corren altres temps. Temps de majoria absoluta del PP, segons totes les enquestes. "Jo sé què és viure'n una", va lamentar Trias. CiU té por que la seva influència es vegi diluïda a Madrid i que, de retruc, el gran perjudicat en sigui Artur Mas. Els nacionalistes, ja sigui en l'eslògan de campanya -La nostra força- i en els argumentaris que despleguen als mítings, insten la ciutadania a votar CiU per poder defensar el pacte fiscal a Madrid, gran aposta estratègica de la federació en aquesta legislatura. Els missatges implícits que van llançar els tres històrics i més endavant el candidat, Josep Antoni Duran i Lleida, feien entendre que si CiU és superada pel PSC i el PP a les urnes, el Govern quedarà en mal lloc i haurà de desar al calaix el nou model de finançament.

Duran va aprofitar el seu torn de paraula per llançar un crit d'alerta davant la majoria absoluta del PP. "Demano als votants de PSC que em prestin el vot aquesta vegada, les circumstàncies exigeixen una concentració de vot a l'entorn de CiU", va reclamar el candidat. El triple empat que dibuixen les enquestes fa que cap vot sigui menyspreable.

El dia després del debat

Marta Llorens, cap de campanya de CiU, va assegurar ahir que cap candidat havia guanyat el debat de divendres. Senyal que a la federació no estaven del tot satisfets del paper de Duran. Fins al punt que ell va aprofitar ahir la seva intervenció per dir coses que "no havia tingut temps de dir" divendres a la nit.

Va ser especialment crític amb Jorge Fernández (PP): "Hem de recordar que és el PP qui va portar l'Estatut als tribunals i qui advoca per una unitat de mercat que pot destruir el model comercial català", i el va assenyalar ja com el rival a batre per mantenir la segona posició en el podi electoral català.

stats