Informe Forbes
Crònica 08/03/2012

Els 10 homes més rics del món

'Forbes' va fer públic ahir el seu rànquing anual de multimilionaris, que enguany inclou un rècord de 1.226 fortunes. Els EUA lideren la llista amb 425 integrants, seguits de Rússia amb 96 i la Xina amb 95

3 min

Carlos Slim

Per tercer any consecutiu, el magnat mexicà Carlos Slim és l'home més ric del món segons el rànquing que la revista econòmica Forbes publica anualment des de fa 25 anys. Slim ha fet fortuna, principalment, gràcies al seu imperi de telecomunicacions, América Móvil. Slim segueix sent el primer llatinoamericà que encapçala la llista i se'n manté al capdamunt malgrat un anus horribilis en què l'empresa ha perdut valor, cosa que ha fet que la seva fortuna disminuís en 3.800 milions d'euros. La seva riquesa, a més, està vinculada a Catalunya. Slim, un dels principals accionistes individuals de CaixaBank, va deixar el seu lloc al consell d'administració al novembre per incorporar-se a Criteria CaixaHolding, la societat que agrupa la majoria de participacions industrials de La Caixa.

Bill Gates

El fundador de Microsoft, empresa d'on prové menys d'un quart de la seva riquesa actual, es dedica avui principalment a la filantropia mitjançant la seva Bill & Melinda Gates Foundation. Aquest gener, l'Índia va anunciar el primer any sense la pòlio, un dels objectius de Gates, que ja ha donat 28.000 milions de dòlars a aquesta i altres causes -encapçala, també, la investigació d'una vacuna per a la malària-. La resta de la seva fortuna prové d'inversions de capital risc i accions.

Eike Batista

Entre les moltes altres empreses que ha fundat, OGX Petroleo e Gas, productora de petroli i gas, és l'origen de dos terços de la seva riquesa. Últimament també està invertint en mines d'or. Batista ha manifestat la seva intenció de superar, algun dia Slim en el número 1 del món. Encara li queda un llarg camí.

Warren Buffet

Conegut com l' oracle d'Omaha , Buffet ha estat lloat per les seves qualitats visionàries a l'hora d'invertir en el lloc i el moment adequat. El magnat és l'accionista majoritari i CEO de l'empresa Berkshire Hathaway, un conglomerat d'empreses de diferents àmbits. Gran filàntrop, és conegut per ser un dels màxims defensors que els més rics paguin impostos més alts que les classes mitjanes. De fet, la nova legislació aprovada al Senat nord-americà que estableix que els molt rics paguin almenys una taxa d'IRPF del 30% s'ha batejat com la norma Buffet .

Bernard Arnault

El president de Louis Vuitton Moet Hennessy ha vist com els beneficis del seu imperi de productes de luxe creixia un 22% l'últim any gràcies a les vendes rècord de Louis Vuitton i la integració de la marca Bulgari. La seva col·lecció inclou l'illa Indigo, a les Bahames, amb un lloguer de 228.000 euros setmanals.

Stefan Persson

El fill del fundador de la marca sueca de roba H&M n'és l'accionista majoritari. Amb 2.500 botigues en 43 països, la cadena s'ha consolidat com una de les principals del món en moda assequible i l'any passat va afegir Versace i Marni al seu historial de dissenyadors convidats. Persson va agafar-ne les regnes el 1982, i hi va fer de CEO fins al 1998. El 2011 va comprar 5 milions d'accions d'H&M i en va regalar 4 milions -per valor de 114 milions d'euros- a un nou programa d'incentius per als treballadors. Des del 2009 el CEO és el seu fill Karl-Johan.

Amancio Ortega

Tot i haver deixat de presidir Inditex -el gegant tèxtil que inclou la cadena Zara- al juliol, les accions de l'empresa han augmentat en un 25% l'últim any, cosa que ha fet créixer la seva fortuna i l'ha catapultat per primer cop entre els cinc homes més rics del món.

Li Ka-shing

La seva empresa Hutchison Port Holdings opera el 13% del trànsit mundial de contenidors. Com altres multimilionaris, diversifica les inversions: acaba d'adquirir l'empresa Northumbrian Water, que proporciona aigua potable a 4,5 milions d'anglesos. També ha invertit en empreses tecnològiques com Facebook i Spotify.

Karl Albrecht

Karl Albrecht va fundar, amb el seu germà, l'empresa de supermercats de descomptes Aldi, que avui té 4.500 botigues. Per mantenir els preus baixos, els seus establiments no permeten pagar amb targeta.

Larry Ellison

El cofundador i CEO d'Oracle Corporation, una de les empreses líders en fabricació de sistemes de hardware i software, ha vist com les accions de la seva companyia oscil·laven els últims mesos, i la davallada en les vendes ha extirpat uns 2.600 milions d'euros de la seva fortuna. Ellison se centra, a més, en els esports: a més de la seva afició per la vela -el 2010 va guanyar la Copa Amèrica-, el seu nom sona com un dels interessats a comprar l'equip de beisbol dels Los Angeles Dodgers.

stats