ELECCIONS MUNICIPALS 2011
Crònica 18/04/2011

La tisorada a hospitals i equipaments inquieta els candidats municipals de CiU

Defensar els serveis locals sense entrar en una picabaralla amb un govern del mateix color polític. Aquesta és la dicotomia amb la qual fan equilibris els alcaldes i alcaldables de CiU de cara al 22-M.

Sara González
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, se saluda amb l'alcaldable convergent de Girona, el diputat Carles Puigdemont, que està ben situat a les enquestes.

BARCELONA.Amb la data del 22-M trepitjant-los els talons, els alcaldes i alcaldables de CiU han de fer equilibris per encaixar la tisorada que el Govern imposa als serveis públics locals i, a la vegada, evitar qualsevol discrepància amb l'executiu d'Artur Mas. Han de guanyar-se els vots, i això no és fàcil quan l'hospital del poble acomiada el personal eventual o s'enfronta a una imminent reducció d'hores d'atenció d'alguna especialitat. Si més no, requereix un sobreesforç de diàleg amb la ciutadania que no sempre qualla, sobretot, en ple context electoral.

La radiografia general és compartida per alcaldes i alcaldables de CiU: les retallades són necessàries en un context de dèficit i no dubten a assenyalar "la despesa sense fre" del tripartit com la culpable. Però quan el pla d'estalvi toca a casa cal anar amb peus de plom. El primer a mostrar públicament aquesta inquietud ha estat l'alcaldable convergent de Mataró, Joan Mora, que la setmana passada va defensar la "correcta gestió" de l'hospital de la ciutat i va exigir que no s'apliquin per igual les retallades en tots els hospitals. "Cal donar exemple i liderar la retallada, primer, de l'estructura directiva dels centres", va proposar.

"Cirurgia fina". Així defineix Mora la intervenció que s'ha de fer quan cal reduir despesa de serveis públics. "Defensem unes sigles, però també els ciutadans i si alguna cosa crec que es pot fer millor ho expresso públicament", diu el mataroní que, malgrat tot, insta a "no atirar el foc de la demagògia" perquè encara no s'ha imposat cap retallada.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també trepitja el pedal de fre quan sent parlar de les retallades que s'han d'executar. "Em faig càrrec de la situació, però això no vol que hàgim de fer tot el que el Govern ens demana, encara que sigui del mateix color. S'ha de discutir i negociar", adverteix. Els treballadors de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta ja es van manifestar el 7 d'abril contra un pla de xoc que presumptament preveu reduir especialistes i tancar sales d'operacions per reduir una cinquantena de llits dels 247 que té ara.

Bel admet que la situació dels representants locals "no és còmoda", tot i que comprèn que Catalunya es troba "en una situació desesperada que requereix mesures urgents que no es poden ajornar". Tot i això, no tem que les decisions de la Generalitat posin en perill la seva alcaldia a les eleccions del 22 de maig perquè en l'àmbit local, "la gent vota a qui considera que pot ser millor alcalde".

El nou gerent de l'hospital de la Seu d'Urgell cobra 25.000 euros menys que l'anterior. Aquesta és una de les mesures que l'alcalde del municipi, Albert Batalla, destaca per posar en evidència que ja fa temps que, tal i com exigeix l'executiu de Mas, fan esforços per adaptar les despeses als ingressos. "Ens toca defensar tant com sigui possible la sanitat del nostre territori, però això ha de ser compatible amb l'adaptació necessària a la situació real", afirma Batalla.

El mal ús dels serveis

L'alcalde convergent de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, coneix molt bé, com a metge de l'hospital del municipi, la dicotomia de la situació. "Sóc conscient del mal ús que es fa d'alguns serveis. El 60% de visites que es reben a urgències no són precisament urgències", afirma el candidat a la reelecció. Però, tot i així, assegura que "no comparteix" qualsevol mesura que suposi "una retallada assistencial". En el cas de l'hospital de Sant Celoni, Deulofeu assegura que vetllaran perquè no es retallin les hores de prestació d'alguns serveis i confia en la crida a la calma del conseller de Salut, Boi Ruiz.

Però especialment compromesa és la situació per als candidats de CiU que tenen la possibilitat d'arrabassar alcaldies històriques al PSC. Tot i això, l'alcaldable de Girona, Carles Puigdemont, tanca files amb el Govern: "D'incomoditat, cap. Incòmode estaria si hagués de mentir. La gent agraeix la sinceritat de Mas", diu el gironí. I en aquesta desitjada comprensió de la gent s'emparen alcaldes i alcaldables. Els 10.000 treballadors públics que el dijous es van manifestar a la plaça de Sant Jaume no van exhibir, precisament, empatia amb la tisorada .

stats