NOU MODEL SANITARI
Crònica 04/03/2011

Els hospitals privats preveuen Un 20% més de pacients per la retallada

La patronal del sector sanitari privat espera rebre més pacients a causa de l'augment de les llistes d'espera als hospitals públics. Demanen que això no es criminalitzi sinó que es vegi com una ajuda més.

Lara Bonilla
3 min
EL ROL DEL SECTOR PRIVAT Els centres privats no volen tenir un rol residual. "Hem acreditat capacitat de resposta i podem aportar recursos",  diu Ignasi Orce.

Barcelona.Una de les primeres conseqüències del pla de xoc per sostenir el sistema sanitari públic presentat pel conseller de Salut, Boi Ruiz, serà l'augment de les llistes d'espera, ja que es contractarà menys activitat als hospitals i els pacients hauran d'esperar més per a aquelles intervencions que no siguin urgents. Això provocarà un traspàs dels pacients que s'ho puguin permetre als hospitals privats. Així ho preveu Lluís Monset, director general de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), la patronal del sector privat que representa centres com la clínica Corachan, el centre mèdic Teknon o la clínica Bofill. Monset reivindica el paper que pot fer la privada per ajudar a superar aquesta situació de crisi i demana que no es criminalitzi: "Si ha 100 persones a la llista d'espera, preveiem que 20 vindran als hospitals privats, però això no s'ha de veure com una cosa negativa. No ha estat volgudament buscat pel departament però tots podem contribuir al fet que hi hagi menys llistes d'espera. També el sector privat".

Crítiques d'usuaris i sindicats

Sindicats i partits com el PP i Iniciativa consideren que les mesures presentades pel conseller Ruiz privilegien els usuaris que poden pagar-se una mútua. "Primer el conseller convida la gent a contractar mútues i després presenta unes mesures que faran augmentar les llistes d'espera. Entenem que té una continuïtat", diu Joan Canals, responsable de política sanitària de CCOO de Catalunya.

Segons les associacions d'usuaris de la sanitat, el nou model sanitari "promogut per CiU va dirigit a empitjorar ostensiblement la sanitat pública del país aprofitant la crisi econòmica, en benefici de la privada", diu el col·lectiu Dempeus per la sanitat pública. El conseller de Salut descarta, però, aquest escenari. "Entenc que les privades facin els seus càlculs però si jo fos consultor d'aquestes entitats, el que els diria és que no confiessin en aquests números i que es fusionessin". Segons Boi Ruiz, l'oferta del sector sanitari privat a Catalunya "està massa atomitzada, sobretot a Barcelona". "Hi ha massa clíniques mitjanes i el que haurien de fer és concentrar-se. No té sentit que cada clínica tingui el seu servei d'urgències. Això no és efectiu ni econòmic".

A Catalunya, una de cada quatre persones té contractada una mútua. El conseller Boi Ruiz defensa el paper que fan les assegurances, perquè contribueixen a descongestionar el sistema públic de salut. "Qui és d'una mútua no fa servir el sistema públic i els diners que gastaríem atenent-lo són per a altres pacients. A vegades se'm malinterpreta i se'm titlla de venedor de pòlisses però si a algú se li acudís carregar-se el sistema privat, ens carregaríem també el públic, perquè estaríem parlant d'atendre un 25% més de població".

El paper de les mútues

Un dels objectius de la legislatura és la desgravació de les quotes a les mútues privades que no es farà fins que la situació econòmica millori. "Estaria bé que se'ls reconegués la seva contribució però no seria intel·ligent desitjar que creixés la sanitat privada a canvi que vagi malament la pública", diu Ignasi Orce, president d'Assistència Sanitària. Orce aposta perquè la sanitat privada i la pública comparteixin sinergies i recursos: "En comptes de complementar-nos, aquí vivim fent-nos la competència". El director de Salut de la Dona de l'Institut Universitari Dexeus, tampoc creu que sigui positiu que es produeixi aquest transvasament d'activitat del sector públic al privat. "Però sí que hem d'estar oberts a establir ponts de col·laboració entre els dos sectors per fer el sistema més sostenible".

stats