Crònica 14/07/2011

Un imperi mediàtic familiar i políticament volàtil

à.g.m.
2 min

Qui s'ha convertit en malson de les esquerres amb el seu conglomerat mediàtic, quan era estudiant d'Oxford defensava amb abrandament el Partit Laborista. De fet, és difícil llegir políticament Keith Rupert Murdoch: els seus diaris defensaven Margaret Thatcher als vuitanta, però a les eleccions del 1997, el 2001 i el 2005 van posicionar-se a favor dels laboristes. Als Estats Units també ha jugat als meandres polítics: presenta un acte de recollida de fons de la demòcrata Hillary Clinton, mentre Fox News dóna públicament un milió de dòlars a l'Associació de Governadors Republicans. Els detractors l'acusen de tenir una singular ideologia: la d'apostar pel cavall guanyador que li faciliti després l'expansió dels seus negocis.

Nascut l'any 1931 a Melbourne, als 22 anys mor el seu pare, un editor de premsa regional modest però benestant. Murdoch deixa Oxford i retorna a Austràlia, cridat pel negoci de la tinta. Compra un diari a Adelaide. Impulsa el The Australian , diari de referència a la seva illa natal. S'expandeix a Nova Zelanda. Fa el salt a Anglaterra, i després als EUA i al Japó. Però, per molt que diversifiqui, per moltes expansions temàtiques i territorials, Murdoch seguirà entrant als despatxos on es prenen les decisions del dia a dia. Serà un editor de la vella escola.

La importància de la família és evident i Murdoch recluta com a directius els seus dos fills grans. El de més edat, però, pagarà cares determinades discrepàncies. Actualment Lachlan Murdoch rep 1,7 milions de dòlars com a retribució, mentre que James Murdoch, el segon, en cobra 10,2 i el sector el tracta ja d'hereu natural del seu pare. Rupert Murdoch, per cert, cobra 22,7 milions, però no són pas els emoluments més elevats: el supera Chase Carey, rival de James Murdoch, que exerceix de director general per 26 milions de dòlars anuals.

El consell d'administració de News Corporation té alguns noms il·lustres, com ara el de l'expresident espanyol José María Aznar, que cobra 200.000 dòlars anuals per assessorar la família Murdoch. Algunes de les diatribes del Wall Street Journal contra la situació econòmica espanyola resulten sota sospita d'estar inspirades per tan poc neutral assessor.

En l'àmbit personal, Murdoch s'ha casat tres vegades i ha tingut sis fills, l'últim dels quals tot just el 2003.

stats