Crònica 18/03/2011

Els importadors garanteixen la qualitat dels aliments

No cal patir per l'aliment japonès a Catalunya, després de les restriccions de Brussel·les a les importacions alimentàries del Japó. I els restaurants nipons fan servir peix, carn i verdures fresques d'aquí.

Ricard Martín
2 min
La calma regna a la barra del Koy Shunka: tot el sushi que preparen és fet amb peix de Galícia.

Barcelona.En els últims anys s'ha disparat l'afició per la cuina japonesa a Catalunya; almenys de moment, els consumidors de productes nipons no cal que pateixin: les dues principals companyies importadores d'aliments japonesos a tot Espanya -que en fan el subministrament a pràcticament tots els restaurants japonesos- garanteixen la qualitat d'un producte lliure de radiacions.

El Sr. Sato, director de Tokyo-Ya, explica que "l'últim estoc de producte és al vaixell, i va sortir del Japó abans del terratrèmol". Des de CominPort, Francisco-Javier Rodríguez informa que la central de la seva empresa és a l'extrem sud del Japó i que no se'n veuran afectades ni la qualitat del producte ni el subministrament: "Els japonesos tenen una mentalitat que ho supera tot i faran l'impossible per oferir un bon producte". Sigui com sigui, les dues companyies asseguren que hi ha una provisió agroalimentària sense màcula per a uns quants mesos.

Poca exportació

La Comissió Europea ha prohibit les exportacions de peix congelat de la prefectura de Fukushima, afectada per la fuita radioactiva. I a la prefectura veïna de Miyagi, només una piscifactoria i una fàbrica de menjar d'animals tenen autorització per exportar. Sigui com sigui, el Japó exporta a Europa peix, fruita i verdura, però en petites quantitats. L'any passat la facturació de les seves exportacions als països membres només va arribar als 65 milions d'euros. I la majoria dels productes de Fukushima s'exporten a l'est d'Àsia. Segons ha informat el Japó a la Comissió Europea, l'aliment de la zona afectada no es recol·lectarà.

El peix no ve del Japó

No hi ha hagut cap mena d'alarma als restaurants japonesos de Barcelona; tots s'aproveeixen de peix fresc comprat al mercat català i estatal. La propietària del restaurant Icho, Anna Saura, explica que "estan més afectats per la situació humana de la gent que no pas pel subministrament". Tot el seu producte fresc, peix, carn i verdura, és europeu. Altres aliments com algues, soja i sake ja són figues d'un altre paner: tots vénen del Japó, "però és impossible saber què passarà a llarg termini".

Hideki Matsuhisa, ànima dels excelsos Shunka i Koy Shunka, assegura que "cal esperar un parell de mesos per veure si el subministrament d'envasats quedarà afectat". Pel peix, tranquils: "El 95% del meu peix arriba de Galícia". Assegura tenir tones de soja, pasta i altres productes envasats. Francisco Boffi, director de l'impecable i luxós restaurant Matsu, és argentí, però té un coneixement profund de la gastronomia japonesa. I assegura que "als japonesos d'aquí no hi ha cap peix que vingui del Japó". I molts productes envasats, "encara que tinguin etiqueta japonesa, són fets a la Xina. La producció d'alga nori -la banda negra que envolta el sushi- està deslocalitzada a països més pobres". Afirma també que el Japó és tan petit que "la majoria de producte de qualitat és queda al mercat intern". Per cert, algú recorda ara el decret de l'anisaki, que obligava a congelar i descongelar el peix servit cru? És un secret a veus que molts l'incompleixen. La prova? El peix descongelat té una textura tova, gelatinosa, trista. Res a veure amb l'excel·lent sushi que podem menjar a Barcelona.

stats