FINANCES ELS IMPOSTOS CATALANS
Crònica 19/04/2011

Els impostos no es toquen

La Generalitat no tocarà els impostos que va apujar el tripartit -entre els quals hi ha l'IRPF-, perquè així es va comprometre per escrit al pla de reequilibri que va enviar al gener a Madrid.

àlex Font Manté
3 min
Els impostos no es toquen

BARCELONA.La Generalitat no sap com conciliar el seu esperit business friendly amb el fet de tenir alguns dels impostos més elevats d'Espanya. Tant el president, Artur Mas, com el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, estan convençuts que tenir els impostos més alts que altres comunitats (principalment, Madrid) perjudica econòmicament Catalunya. És per això que al programa electoral de les últimes eleccions Convergència i Unió es comprometia a rebaixar les pujades impositives que va impulsar el tripartit. Però ara Artur Mas s'ha vist obligat a fer-se enrere i, almenys durant els dos anys vinents, la Generalitat no revisarà a la baixa cap dels impostos apujats durant el 2010. Així ho explica el pla de reequilibri que la Generalitat va fer arribar al govern espanyol, on també s'inclou la famosa retallada del 10% a la despesa pública. Al document, el Govern assegura que el 2011 "es consolidaran les mesures ja adoptades a l'exercici 2010". Els quatre tributs que es van apujar durant el 2010 van ser l'IRPF, l'impost de transmissions patrimonials, l'impost especial sobre els vehicles més contaminants i l'impost sobre actes jurídics documentats.

Aquest cap de setmana l'agència Europa Press va publicar que la Generalitat volia rebaixar l'IRPF, precisament un dels impostos que va apujar el tripartit, per evitar la competència fiscal amb Madrid. En aquella comunitat, les persones amb ingressos superiors als 120.000 euros anuals paguen menys que a Catalunya. Però hores després de publicar-se la notícia, la conselleria d'Economia va emetre un comunicat desmentint que es vulgui abaixar cap impost ara.

Les finances catalanes viuen un moment delicat i la Generalitat està obligada a retallar un mínim del 10% de la despesa per complir l'objectiu de dèficit a què obliguen tant l'Estat com la Unió Europea. En concret, aquest mateix any Catalunya ha de reduir el dèficit del 3,9% a l'1,4%. Però, tot i la retallada del 10%, no queda clar que la Generalitat pugui complir l'objectiu de dèficit. És per aquest motiu que, en publicar-se la notícia que el Govern volia rebaixar l'IRPF, les protestes van trigar poc a arribar.

El pla de reequilibri elaborat pel Govern inclou que l'Estat faci unes transferències que el govern espanyol no està disposat a fer. Són el fons de competitivitat (dotat amb 1.450 milions) pactat a l'últim acord de finançament i el traspàs de diversos edificis públics que, tot i que estan gestionats per la Generalitat, segueixen en mans estatals. El Govern calcula que el traspàs d'aquests immobles aportaria 1.200 milions a les arques catalanes, que juntament amb el fons de competitivitat, sumarien 2.650 milions. Però l'Estat es nega a fer aquestes transferències i la Generalitat diu que no podrà complir els objectius de dèficit.

En aquest context, Artur Mas ha optat per no rebaixar cap impost, excepte un: el de successions. Aquesta és l'única promesa que de moment ha volgut o ha pogut complir el president català, si bé no ha eliminat l'impost de donacions (com també havia promès) i la supressió del de successions no afectarà els familiars de tercer grau, cosa que no s'havia especificat al programa electoral.

L'IRPF neutralitza successions

El tripartit va apujar l'IRPF (que és l'impost que grava els salaris de tots els treballadors) per pressió d'Iniciativa per Catalunya. Ni el Partit Socialista ni Esquerra Republicana hi estaven d'acord, però van acabar fent-ho seu. Aquell augment, que només va afectar els que cobren més de 120.000 euros, havia de suposar uns ingressos d'uns 150 milions, segons els càlculs del mateix tripartit.

Precisament, també són 150 els milions que la Generalitat deixarà d'ingressar després de la supressió de l'impost de successions per a familiars de primer i segon grau.

Per aquest motiu es pot dir que, a grans trets, la supressió de l'impost de successions ha neutralitzat la pujada de l'IRPF.

stats