CRISI DEL DEUTE
Crònica 14/12/2011

La incertesa europea devalua l'euro

L'euro es devalua davant del dòlar i es canvia a 1,30, el mínim des del mes de gener passat davant de la divisió europea. La incertesa, però, no ha afectat Espanya, que ahir va col·locar més deute de l'esperat.

Ara
2 min
El president de la Reserva Federal dels EUA, Ben Bernanke, tracta de reactivar l'economia.

BARCELONA.La incertesa en els mercats es manté, i la cimera europea de divendres passat no ha esvaït totes les pors. La volatilitat és la tònica d'aquests dies, que es reflecteix en les borses, en funció de les actuacions dels principals dirigents europeus al llarg del dia. Si el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy assegurava que al mes de març estaria ja preparat el fons de rescat europeu, hores després la cancellera alemanya, Angela Merkel, responia que el mecanisme d'estabilitat, aprovat a la mateixa cimera, no es revisaria encara al març. Les borses europees van tancar en negatiu i l'euro va acabar pagant-ne les conseqüències, i es va devaluar respecte al dòlar fins a un canvi d'1,30, el mínim des del mes de gener passat.

La situació d'incertesa, però, no va afectar el Tresor espanyol, que tenia un repte complicat, després que el dia anterior la prima de risc del bo a deu anys, respecte al bo alemany també a deu anys, s'enfilés fins als 400 punts i tanqués en 380. Així, Espanya va col·locar 4.940 milions d'euros en lletres a 12 i 18 mesos, molt per sobre de l'objectiu, que era de 4.250 milions. En lletres a 12 mesos va col·locar 3.443 milions, a un tipus d'interès del 4,088 %, davant del 5,2 % de la subhasta del novembre. Respecte a les lletres a 18 mesos, la col·locació va arribar als 1.498 milions, amb una rendibilitat del 4,25 %, quan al novembre va ser del 5,32 %. El nou repte serà demà mateix amb una subhasta de bons.

L'Íbex-35 va perdre un 0,63 % i es va situar en 8.327 punts. Una pèrdua que van protagonitzar els bancs després de l'advertència de l'agència de qualificació Moody's, que va posar en revisió les notes de diferents entitats: Banco Cooperativo, Sabadell, Bankia i la seva matriu BFA, Bankinter, CaixaBank i la seva matriu La Caixa, Caja Rural de Granada, Ibercaja Banco, la CECA i Lico Leasing. El Santander va perdre un 1,47%, i el BBVA, el 2,30%.

Noves mesures als EUA

Davant d'aquesta volatilitat, de les interpretacions que els diferents dirigents europeus estan fent de la cimera de la UE, i davant de tots els indicadors que preveuen una recessió o estancament el 2012, l'economia dels Estats Units també se'n ressent. La Reserva Federal, que presideix Ben Bernanke, va voler complir ahir amb el que tenia previst i va mantenir els tipus d'interès, situats entre el 0,25% i el 0%. Bernanke va reiterar que les taxes d'interès seguiran en nivells excepcionalment baixos fins a mitjans del 2013, sense descartar noves mesures que puguin promoure "una recuperació econòmica més forta". Un dels obstacles per als EUA és, precisament, la zona euro, cosa que explica les reiterades crides als dirigents europeus perquè prenguin decisions per part del president nord-americà, Barack Obama.

Una de les possibilitats que estudia Bernanke, segons els mercats, és una nova injecció de liquiditat per fer compres hipotecàries que puguin impulsar el sector immobiliari, que segueix estancat. Aquesta mesura, injectar més diners, és el que se li demana, des de diferents governs europeus, al BCE.

Wall Street va interpretar ràpidament les advertències de Bernanke, davant d'un empitjorament de les previsions econòmiques, i el Dow Jones, tot i les inicials pujades, va tancar perdent un 0,55%.

stats