EL DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 21/12/2011

Les incògnites del govern espanyol

J.r.
3 min

MADRIDEl ministre d'Indústria en funcions, el socialista Miguel Sebastián, sortia ahir de l'hemicicle parlant discretament amb el popular José Manuel Soria. Després s'incorporava a la conversa el diputat del PP Álvaro Nadal, una de les joves promeses de l'equip econòmic del president Rajoy. Uns metres més enllà, la vicepresidenta Elena Salgado, gairebé imperceptible entre la gentada, s'obria pas per desitjar sort a l'exministra d'Aznar Elvira Rodríguez i a la diputada Fátima Báñez, mà dreta del responsable econòmic del PP, Cristóbal Montoro. "Us farem l'onada des de darrere, empenyent perquè l'encerteu", deia l'encara responsable d'Educació, Ángel Gabilondo, a un grup de parlamentaris de la nova majoria. Entre ells, Ana Pastor, una de les dirigents més lleials a Rajoy i que sona com a nova ministra de Sanitat. "Ens veurem en noves responsabilitats", confessava a l'ARA, sense especificar quines. És probable que ahir al migdia ella tampoc ho sabés del cert. Tranquil, Miguel Arias Cañete, possible nou responsable d'Afers Estrangers segons moltes travesses, explicava que ahir a la tarda aniria al gimnàs. "Emporta't el telèfon!", li suggerien alguns. Els nervis de molts, però, eren evidents. Gairebé tots els diputats populars van abandonar ràpid el Congrés, tan bon punt ho va fer Soraya Sáenz de Santamaría, que -si no hi ha novetats- coordinarà l'acció política del nou govern. El dubte és si ho farà des d'una vicepresidència.

Ella és la persona que ara mateix ja té al cap la lletra menuda de l'executiu, després d'un traspàs de poders meticulós. Es dóna per fet que José Luis Ayllón, estret col·laborador de Sáenz de Santamaría, també farà el salt al govern. La quota catalana es completarà amb Jorge Moragas i Alfonso de Senillosa, fins ara a la sala de màquines de Génova.

Economia en el punt de mira

Rajoy jurarà el càrrec aquest matí i a la tarda comunicarà l'esquema de funcionament i, sobretot, les persones que ocuparan l'organigrama governamental. Per centrar-se en això va suspendre la participació al sopar de Nadal del PP de Madrid, que havia de ser el primer acte com a president del govern espanyol. A la llibreta del cap de l'executiu hi ha noms que ha d'acabar d'encaixar.

La incògnita principal és qui ocuparà el ministeri d'Economia. Sobre la taula hi ha els noms de persones de prestigi i allunyades del dia a dia del partit, com Luis de Guindos, exsecretari d'estat d'Economia; José Manuel González Páramo, membre del comitè executiu del BCE; Fernado Bécker, ara a Iberdrola, o Jaime Caruana, exgovernador del Banc d'Espanya. A les últimes hores ningú descarta Cristóbal Montoro, que ha bastit l'alternativa econòmica del PP durant els últims quatre anys. Si finalment Rajoy optés per separar Economia i Hisenda, ell podria quedar-se amb aquesta segona cartera, fins i tot amb rang de vicepresident. Un fitxatge estrella seria recuperar Rodrigo Rato o el català Josep Piqué. Rajoy acostuma, però, a presumir de previsible.

Un altre enigma és el futur polític de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, que aquests dos últims dies no s'ha perdut ni un minut del debat d'investidura, assegut a l'escó acabat d'estrenar. Si Rajoy opta per incorporar-lo d'entrada al govern espanyol, totes les fonts apunten que tindria un ministeri d'estat, com Defensa. Hi ha la possibilitat, però, que Rajoy -amb qui l'uneix una forta amistat- el reservi per a més endavant i li doni temps per preparar el relleu a l'alcaldia de Madrid. Quan plegui Gallardón, molts temen una guerra oberta entre la futur alcaldessa, Ana Botella, i els regidors partidaris de la línia més moderada del batlle actual.

Si l'executiu popular té un ministre català, les mirades apunten a Jorge Fernández Díaz, que es va quedar sense l'anhelada presidència del Congrés. Alguns dirigents del PP català ho tenen coll avall, si bé el president espanyol manté silenci. "I qui digui que sap alguna cosa, no és una persona de fiar", assegura un polític veterà de la dreta que coneix bé el nou inquilí de la Moncloa. Alguns presidents autonòmics, com Juan Vicente Herrera i Ramón Luis Valcárcel, podrien acabar al consell de ministres, així com l'eurodiputat José Manuel García-Margallo, que es podria fer càrrec d'Agricultura.

Tot i que no hi ha res segur, Ana Pastor, José Manuel Soria i Miguel Arias Cañete, alguns dels que ahir es van deixar veure més, tenen molts números per ser al nou pinyol.

stats