Crònica 15/03/2011

La indústria catalana tem pels seus proveïdors

L'activitat de les empreses japoneses a Catalunya no s'ha alterat de moment. El subministrament de peces és el que pot fer que en les pròximes setmanes s'hagin de buscar alternatives a les fàbriques.

Elena Freixa
2 min
La indústria catalana tem pels seus proveïdors

Barcelona.L'activitat de les multinacionals japoneses amb seu a Catalunya continua amb normalitat, tot i el lògic patiment pels devastadors efectes del terratrèmol. La fàbrica de Nissan a Barcelona, per exemple, treballa sense interrupcions i, segons van confirmar a l'ARA fonts de l'empresa, no es preveuen afectacions a curt termini. Malgrat tot, una de les furgonetes que es produeix a Catalunya, la Nissan NV200, té una forta dependència del Japó pel que fa als components, ja que el 40% arriben del país asiàtic. També algunes peces del totterreny Pathfinder provenen d'allà. "Els nivells d'estoc al mercat europeu són suficients per no alterar l'activitat en un futur immediat", van afirmar des de Nissan.

Ara bé, el sistema productiu just in time amb què treballa aquesta indústria farà inevitables "problemes de subministrament", segons fonts del comitè d'empresa, que van assegurar que l'abast de la tragèdia fa pensar que encara caldran setmanes per recuperar la normalitat. Les mateixes fonts van explicar que un dels proveïdors de la furgoneta NV200 hauria estat arrasat pel tsunami subsegüent al terratrèmol. De moment, les fàbriques de Nissan restaran parades uns dies, algunes fins divendres.

També la fàbrica de Sharp a Sant Cugat rep alguna peça del Japó per produir els televisors. Segons els sindicats, però, es tracta de petites peces i encara és d'hora per conèixer si arribarà a afectar la minsa activitat al centre productiu.

Comerç internacional

Els operadors logístics també segueixen de prop l'evolució de la catàstrofe. El director de la terminal de vehicles del port de Barcelona Autoterminal, Xavier Vàzquez, va explicar que les principals fàbriques d'on es reben vehicles -Mazda, Mitsubishi, Nissan- no estan directament afectades, però va reconèixer que la manca de peces i energia pot interrompre la producció i afectar els enviaments.

La travessia entre Barcelona i el Japó per mar dura gairebé un mes i algun vaixell ja estava de camí en el moment del sisme, així que els efectes en les importacions es notaran d'aquí unes setmanes.

stats