CORRUPCIÓ A LA FAMÍLIA REIAL
Crònica 06/03/2012

La infanta se salva de la imputació

La infanta Cristina no serà imputada en la peça separada del cas Palma Arena, segons el jutge Castro, per no "estigmatitzar-la". El duc tampoc farà un acarament amb el seu exsoci Diego Torres.

Enric B. Abelló
3 min
NO SABIA RES  El jutge Castro va decidir ahir no imputar la infanta Cristina perquè creu que no sabia res de les operacions del seu marit, Iñaki Urdangarin.

PALMA.El jutge José Castro va descartar ahir en una interlocutòria la petició del sindicat Manos Limpias d'imputar la infanta Cristina en el cas Urdangarin. També va denegar la demanda del mateix col·lectiu de fer un cara a cara entre el duc de Palma i el seu exsoci a l'Instituto Nóos, Diego Torres. Tot això, a més, es va saber el mateix dia que van declarar Pablo Molinero i Mario Sorribas -també implicats en la trama i imputats-, una declaració en què van exculpar el duc de Palma.

Castro no va dir que més endavant no es pugui citar la infanta Cristina, però va afegir que ara no hi ha prou indicis incriminatoris per fer-ho i que, per tant, "no tindria sentit i només conduiria a estigmatitzar una persona". Va recordar que l'Instituto Nóos i la trama d'empreses que l'envoltaven tenien una direcció "bicèfala" assumida per Iñaki Urdangarin i Diego Torres. A més, va recordar que de moment cap testimoni no ha involucrat la infanta "en la presa de decisions de cap de les entitats que giren al voltant del seu marit o de Diego Torres". Va afegir que els testimonis tampoc no l'havien vista "voltar" per les seus de les empreses o de la fundació ni donar la seva opinió sobre les operacions que s'hi feien.

El jutge també argumenta que la infanta Cristina no tenia per què adonar-se de l'augment del nivell de vida que haurien viscut gràcies a les activitats irregulars del seu marit perquè ja era molt alt. Afirma, en la interlocutòria, que no devia ser "sorprenent com en aquells casos en què es passa de la modèstia a l'opulència". De fet, Castro recorda que la infanta ja cobra un sou "d'una determinada entitat [La Caixa]" i un altre de la casa reial espanyola. Afegeix que el seu marit també tenia ingressos "molt substanciosos" d'altres empreses privades que no s'investiguen.

Exculpa la casa reial

El jutge reconeix que l'Instituto Nóos va intentar "guarnir-se d'un prestigi i una àrea d'influència afegida" fent constar que la duquessa de Palma n'era vocal, però admet que ella podia no saber-ho. També diu a la interlocutòria que tot i que la casa reial, a través del comte José Manuel Romero, va demanar a Urdangarin que s'apartés de la fundació, això no implica que sabessin res "del caràcter suposadament delictiu" de les activitats que s'hi feien.

Pel que fa al cara a cara entre els dos exsocis, el jutge el descarta com a mínim fins que Torres no es decideixi a declarar. Cal recordar que quan va acudir davant del jutge fa tres setmanes es va acollir al dret de no fer-ho. Castro considera que la declaració de Torres davant la policia i la primera declaració que li va prendre ell mateix el juliol passat no són vàlides per fonamentar un cara a cara, perquè amb prou feines es va parlar de moltes qüestions sobre les quals s'ha interrogat Urdangarin i que llavors no es coneixien. Caldrà esperar que Torres "es decideixi a exercir el seu dret a prestar declaració" i a valorar si es contradiu amb Urdangarin, segons el jutge.

Testimonis favorables al duc

D'altra banda, un extreballador de Nóos Consultoría -empresa de la qual eren propietaris Urdangarin i Torres-, Pablo Molinero, va exculpar el duc de Palma davant del jutge de bona part de les decisions sobre el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears. Segons fonts que van tenir accés a la declaració, Molinero va negar que hagués falsificat una firma d'Urdangarin en els pressupostos del concurs presumptament manipulat per dur la comunicació de l'equip ciclista.

Un altre imputat, Mario Sorribas, que va ser apoderat d'Aizoon i administrador de De Goes Center for Stakeholder Management -empresa relacionada amb la branca internacional de la trama Nóos-, també va declarar i va exculpar Urdangarin de les decisions econòmiques d'aquestes firmes. Va dir que signava pressupostos i balanços sense saber què deien i que va ser administrador de De Goes Center perquè l'hi va demanar Torres.

stats