TANCAMENT DE TV3
Crònica 23/02/2011

Un informe estatal qüestiona que Camps pugui multar ACPV

La Comissió del Mercat de Telecomunicacions podria donar la raó a Acció Cultural del País Valencià, ja que en una resolució indica que és l'Estat qui té potestat per sancionar en matèria radiolèctrica.

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, es reunirà el proper 20 d'abril amb el president català, Artur Mas.

Barcelona.Les sancions són competència de l'Estat, no de les comunitats autònomes. Així ho assegura en un informe la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT), l'organisme independent espanyol que s'encarrega de regular tot el que fa referència a serveis audiovisuals i operadors de telecomunicacions, en què podria qüestionar els arguments que fa servir el govern de Francisco Camps per multar les emissions de TV3 al País Valencià, possibles fins dijous passat -data en què es van tancar definitivament- gràcies a Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

L'informe, això sí, no es refereix en cap moment a la problemàtica valenciana. Ve provocat per una pregunta que l'empresa Radiodifusión Digital va fer a la CMT sobre si un canvi legislatiu com el que es proposaven algunes comunitats autònomes -entre les quals hi havia la valenciana- podria atemptar contra les competències de l'organisme en incloure la capacitat de pagar multes, una facultat exclusivament estatal i mai autònomica.

El dubte més rellevant -pel cas concret de TV3- que expressa Radiodifusión a la CMT és si els encarregats de la difusió podrien incórrer en responsabilitat administrativa si no comproven que l'operador que presta el servei de comunicació té l'habilitació per fer-ho, que seria el cas d'ACPV, que no té el títol habilitant emès pel govern valencià per emetre el senyal de TV3. La CMT avisa que la situació a la qual es refereix l'empresa de telecomunicacions no està prevista en la llei estatal, que no inclou com a infracció dels prestadors de difusió el fet de no comprovar la situació de legalitat en què es troben. I en cas que algun dia es regulés una situació com aquesta, seria l'Estat qui posaria les multes pertinents.

Quina aplicació pràctica tindrà?

L'informe de la CMT en què s'assenyala la competència estatal de les multes va ser rebut ahir amb satisfacció per ACPV. La seva advocada, Mercè Teodoro, va assegurar que el document "valida les tesis de l'entitat" i serveix per legitimar "de manera externa" els postulats als quals s'aferren per defensar la legalitat de les emissions.

Ara bé, altres fonts consultades, amb amplis coneixements sobre l'àmbit competencial en matèria de telecomunicacions, no es van mostrar tan optimistes. Segons van assegurar a aquest diari, no és el mateix tenir competències en l'espectre radiolèctric -la carretera, en sentit figurat- que la comunicació audiovisual -la circulació-. "I Camps sí que té comptències en l'àmbit de la comunicació audiovisual", afirmen. És a dir, té la potestat d'entregar les llicències a les cadenes. A més, en cas que triomfessin els postulats de la CMT, les sancions deixaria de posar-les el govern valencià per passar a càrrec de l'Estat.

stats