ORGANISME ASSESSOR DEL PRESIDENT
Crònica 16/01/2011

Alemany s'inspira en 'think tanks' europeus per ajudar Mas

El nou organisme que assessorarà Artur Mas en assumptes econòmics també tindrà la potestat de fer d'interlocutor a Madrid. No vol ser un aparell en mans de l'executiu per llançar globus sonda.

Ignasi Pujol
3 min
Reactivacio, Creixement

BarcelonaAlemanya, França, el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia. Són alguns dels països que compten amb consells econòmics assessors per als seus governs, una mena de think tanks , i són alguns dels referents de Salvador Alemany, president del grup d'infraestructures Abertis, del Cercle d'Economia i ara també del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement, creat pel nou president de la Generalitat, Artur Mas.

Aquest òrgan, una mena d'extensió del seu anhelat "govern dels millors", té com a missió fundacional l'impuls del procés de reactivació econòmica. Les seves atribucions seran assessorar al Govern, proposar actuacions concretes i "donar suport, a petició del president de la Generalitat, a processos de negociació que impliquin la participació del Govern o del Parlament amb institucions de l'Estat o organitzacions internacionals", segons consta en el decret de creació del consell. És a dir, el grup liderat per Alemany podrà fer de mitjancer del Govern a Madrid o on calgui.

El consell tindrà un màxim de quinze membres que no seran retribuïts. Dependran directament del president de la Generalitat, tot i que el contacte amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, serà fluid. Seran representants del l'àmbit acadèmic i empresarial disposats a arremangar-se per buscar solucions per sortir de la crisi. I, per si hi ha dubtes sobre la possibilitat que es tracti d'un òrgan fet de cara a la galeria, Alemany remarca que els debats i els informes que elabori el grup no es faran públics si no és que Mas digui el contrari. L'objectiu és evitar la discrepància pública.

És a dir, vol ser un instrument silenciós i discret al servei de l'executiu, sense substituir l'acció de govern. Serà proactiu i no actuarà de vehicle per llançar globus sonda sobre futures decisions del Govern, explica Alemany.

Sense conflictes d'interessos

Salvador Alemany, de 66 anys, assegura que no hi haurà conflictes d'interessos en el si del consell. El fet de que ell mateix sigui president de la principal concessionària d'autopistes de Catalunya i que aspiri a gestionar el Prat després de la seva privatització no inquieten Alemany.

El president d'Abertis -que va sonar de manera insistent com a conseller d'Economia de Mas- és un ferm defensor del sistema de pagament per ús, de l'harmonització del model d'infraestructures i de la col·laboració públic-privada més enllà de l'àmbit de les infra-estructures.

Fins ara, Alemany ha estat molt caut i sembla que seguirà així. Sap que a la seva taula hi arribaran qüestions espinoses com el sistema de finançament autonòmic, la reestructuració del sistema financer o la privatització d'algunes empreses públiques i vol solucionar-les amb diligència i sense soroll.

En té experiència com a responsable d'Abertis, grup que sense estridències ni polèmiques (a diferència d'altres grups espanyols) s'ha convertit en un dels líders mundials del seu sector. El grup gestiona autopistes, xarxes de telecomunicacions, aeroports, aparcaments i plataformes logístiques.

La composició definitiva del consell econòmic es donarà a conèixer a finals de mes. Alemany diu que el consell "tindrà un component acadèmic més gran, perquè a aquest sector li és més pròpia la reflexió". Segons Alemany, les prioritats econòmiques per al nou Govern són estabilitzar les finances públiques, gestionar les expectatives col·lectives perquè es pugui crear ocupació i garantir que el sistema financer estigui al servei del sistema econòmic.

Amb un 50% del seu negoci a l'estranger, Alemany sabrà fixar-se en les experiències dels diferents consells assessors dels governs, en el que els fa eficaços o inútils. L'aposta per la discreció sembla la primera conclusió.

stats