Crònica 06/02/2012

El fred intens s'allarga almenys vuit dies més

Tot apunta que el fred intens ens acompanyarà almenys durant vuit o nou dies més. Però l'aire que ens arriba de Sibèria va perdent humitat pel camí i, per això, durant uns dies no tindrem precipitacions.

Marc Candela
2 min

BARCELONALes últimes actualitzacions dels models confirmen el que ja anaven insinuant els últims dies: l'onada d'aire fred que afecta els Països Catalans -i també bona part d'Europa- serà especialment persistent i les temperatures de rigorós hivern ens acompanyaran almenys durant vuit o nou dies més.

Això és degut al poc moviment dels centres d'acció que regeixen el panorama meteorològic del nostre continent: una pertorbació ancorada al mar Adriàtic i les altes pressions a Escandinàvia creen un passadís perquè tot l'aire fred acumulat a Sibèria es vegi obligat a desplaçar-se cap a les nostres contrades.

En aquest recorregut continental la massa d'aire va guanyant temperatura -per això el fred dels països de l'Est i centre d'Europa és molt més acusat que el que arriba aquí- i va perdent humitat. Això explica que, a excepció de les nevades que ahir van enfarinar el nostre país, bona part d'aquest episodi de fred el passem sense precipitacions.

Cels més serens

De fet, durant els pròxims quatre o cinc dies tindrem un cel bàsicament serè a Catalunya i al País Valencià. Només a les Illes Balears es mantindrà el temps insegur -aquí la massa d'aire fred arriba després d'un petit recorregut marítim i es pot carregar d'humitat-, amb un cel variable i ruixats de poca estona que, això sí, seran en forma de neu a cotes força baixes.

Ara mateix els últims mapes apunten que el cap de setmana vinent també es podrien veure flocs a la façana litoral catalana, però encara és d'hora per donar solidesa a aquest pronòstic.

Per la seva banda, el vent de nord també serà un dels protagonistes de la setmana. Durant les pròximes 48 hores bufarà amb molta força a l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i a les cotes altes del Pirineu, i també es deixarà sentir amb ganes en altres comarques. Això farà que el descens del mercuri quedi una mica més frenat i que les temperatures nocturnes siguin més elevades que les del cap de setmana passat.

Vent i sensació de fred

En tot cas, el vent també incrementarà la sensació de fred i farà que l'ambient de rigorós hivern es noti arreu. A mitjans de setmana el mestral i la tramuntana afluixarien, i això permetria que es tornessin a batre alguns registres de temperatura mínima a les valls, fondalades i planes interiors. Aquesta treva, però, seria transitòria i a partir de divendres que ve es tornaria a deixar sentir el vent de nord.

stats