Anàlisi
Crònica 20/03/2011

La intervenció obre nous (i vells) interrogants

Cristina Mas
2 min
Un grup de ciutadans de Bengasi celebrava la captura d'un tanc de les forces de Gaddafi, als afores de la ciutat, ahir a primera hora del matí.

La resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU aprovada dijous dóna el marc jurídic per a la intervenció internacional sobre Líbia. L'inici dels atacs, ahir, després de la formació d'una coalició ad hoc , amb les experiències de l'antiga Iugoslàvia, l'Afganistan i l'Iraq, obre nous i vells interrogants.

1. Quin tipus d'atacs ha autoritzat el Consell de Seguretat?

La resolució permet un ampli ventall d'accions contra objectius aeris i terrestres, en la mesura que parla de "prendre totes les mesures necessàries per protegir els civils". Bases de l'aviació, defenses aèries, artilleria i combois d'abastament poden ser objectius, sempre que es traci de blancs clarament identificables. També permetria responsabilitzar el règim de les accions comeses per franctiradors o personal no uniformat.

2. Quina és la situació de les forces de Gaddafi?

La força aèria líbia compta amb un màxim de 40 aparells d'atac operatius, la majoria de l'era soviètica, i alguns caces més moderns com els Mirage F1, de fabricació francesa. Els analistes militars destaquen el poc entrenament dels pilots, alguns dels quals ja s'han passat al costat de la rebel·lió, i dubten que vulguin volar després de l'establiment de la zona d'exclusió aèria, ja que fer-ho es podria considerar una missió suïcida. Pel que fa a les defenses antiaèries, Gaddafi comptaria amb un centenar de míssils, alguns dels quals fabricats als anys 50.

3. Com serà la intervenció?

Segons el diari francès Libération , que cita fonts militars franceses, hi haurà tres onades d'atacs. En una primera fase, liderada per França, la Gran Bretanya i el Canadà, es destruirien les bases aèries. La segona, en què s'incorporarien els Estats Units, destruiria la Bab al-Azizia, centre de comandament de Gaddafi a Trípoli, i les fàbriques d'armes, les casernes i els ponts estratègics. Si el règim resisteix, una tercera onada, que inclouria països àrabs, tindria com a blancs les columnes que amenacen directament la línia del front de Bengasi.

4. Quins escenaris es plantejarien si Gaddafi es manté al poder?

Si el règim continua controlant Trípoli i l'oest del país i l'oposició queda tancada a l'est, caldrà veure durant quant de temps la coalició està disposada a mantenir la pressió. També caldrà veure si la missió, que s'ha plantejat com a humanitària, deriva en una operació militar per forçar un canvi de règim. No es pot descartar una partició del país.

5. La intervenció ha començat en el vuitè aniversari de l'atac a l'Iraq. Es tem repetir l'error?

A diferència que a l'Iraq, a Líbia no està prevista una ocupació per terra. La implicació d'alguns països àrabs, com Qatar i els Emirats Àrabs Units, també marca un escenari diferent, però és aviat per preveure les conseqüències de la intervenció.

stats