CONFIANÇA EN LA NOVA INDÚSTRIA
Crònica 21/02/2011

La inversió empresarial es reactiva

El mercat de treball ha rebut en els últims dies píndoles d'optimisme. Diverses empreses s'han compromès a fer inversions milionàries que són oxigen per a les malmeses dades d'ocupació a Catalunya.

Elena Freixa
2 min
Les noves ocupacions a l'horitzó són en sectors com la logística, la indústria d'alt valor afegit i les noves tecnologies.

Barcelona.Després del càstig que la crisi ha infligit al mercat de treball català en els dos últims anys, amb milers de llocs de treball destruïts i una fins ara imparable escalada de l'atur (la taxa frega el 18%), la creació de feina s'imposa com una prioritat per al nou Govern. Malgrat que el 2011 serà encara un any de transició, la posada en marxa d'inversions per part d'algunes empreses importants dóna una alenada d'optimisme al panorama productiu català de cara als pròxims anys.

Només en l'última setmana s'han anunciat o bé s'han reactivat projectes que inclouen milers de nous llocs de feina. A més, molts d'ells estan orientats cap als sectors que, d'acord amb la maduresa de l'economia catalana, han de ser les autèntiques vies per recuperar el malmès mercat de treball. Es tracta d'activitats de serveis lligades a la indústria, de producció de més valor afegit, de tecnologia i d'energies renovables, entre d'altres.

Dins el que s'anomena nova indústria (la que duu associada serveis), Catalunya es presenta com un lloc privilegiat per acollir, per la seva ubicació, grans plataformes logístiques. De fet, la principal inversió feta pública la setmana passada va ser la del gegant de la moda Inditex, que va comunicar al Govern que invertirà 190 milions d'euros en tres anys i crearà 500 llocs de treball per ampliar les seves instal·lacions catalanes, des d'on tres de les seves marques serveixen el mercat mundial. D'altres grans empreses també han triat Catalunya com a centre logístic de referència. És el cas de Mango, que té projectada una obra faraònica d'ampliació de les seves instal·lacions logístiques de Lliçà d'Amunt per seguir el ritme expansiu de més de 500 noves botigues cada any; o Mercadona, que va començar fa uns dies els treballs de construcció d'una gran plataforma que donarà feina a uns altres 500 treballadors.

D'altra banda, una indústria d'alt valor afegit com la catalana Grifols, també ha projectat una important aposta per fer encara més fort el seu centre d'operacions a Parets del Vallès. Hi invertirà 20 milions per engegar una nova planta de fragmentació del plasma sanguini que donarà feina a un centenar de persones.

Les TIC prometen alegries

La mateixa setmana que Catalunya va ser centre mundial de la telefonia mòbil gràcies al World Mobile Congress, la multinacional Cisco Systems va confirmar que triava Barcelona per ubicar-hi un gran laboratori d'innovació que generarà un miler de llocs de treball.

Les bases de l'acord es definiran els pròxims mesos, però es tracta d'un projecte transversal amb incidència sobre la mobilitat, els serveis i la gestió de les ciutats en el futur.

Tots aquests projectes no rebaixaran a partir de demà mateix les llistes d'aturats a Catalunya, ja que la majoria necessitaran temps per estar en funcionament, però és indubtable que encarrilen la necessària recuperació econòmica. Un cop passada la pitjor part de la tempesta, toca sortir al món a vendre's, i apostes de grans multinacionals poden exercir un efecte crida per a altres companyies que busquen el seu lloc a Europa o al món.

stats