REESTRUCTURACIÓ AL SECTOR FINANCER
Crònica 29/01/2011

Els inversors reben amb eufòria el banc de La Caixa i Criteria es dispara un 17% a borsa

La borsa va beneir la transformació de La Caixa en banc. L'operació de l'entitat catalana marca el camí que podrien seguir altres entitats per aconseguir capital i millorar-ne la solvència.

Ariadna Carbonell
3 min
CNMV, Posteriorment

Barcelona.Si hem de fer cas a la pujada de les accions de Criteria d'ahir, hauríem de concloure que els plans de transformació de La Caixa han agradat als inversors. Cada acció del hòlding de participades de La Caixa valia dijous, quan va ser suspesa de cotització per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), 4,45 euros. Ahir, al tancament de la sessió s'havien revalorat un 17%, fins a 5,20 euros, la qual cosa significa que els accionistes que van entrar al valor quan va sortir a borsa estan a punt de recuperar la inversió que van fer.

Criteria, que és la societat a través de la qual La Caixa traurà el seu negoci financer a borsa, val avui 17.487 milions d'euros, uns 2.500 més que dijous. El que serà el banc de La Caixa -CaixaBank- agruparà el negoci financer, les participacions en altres bancs i els paquets accionarials del 5% a Telefónica i el 13% a Repsol. Però per què La Caixa deixa aquestes participacions en el que serà el banc cotitzat i en segrega d'altres -com el 37,4% de Gas Natural o el 24% d'Abertis i d'Agbar- en una societat que no estarà a borsa?

L'entitat dóna diverses raons: els paquets accionarials en aquestes companyies són menors, la petroliera i el grup de telefonia són més coneguts entre els grans inversors i són valors que tenen recorregut per pujar en borsa. Però si una cosa va deixar clara el president de La Caixa, Isidre Fainé, és que no té cap interès en vendre-les: "No m'agrada vendre i m'agraden els dividends." La Caixa té motius per voler mantenir la seva presència a Repsol i Telefónica. Segons Fainé, aquestes dues participacions han actuat d'estabilitzadors dels comptes del 2010. Sense aquestes, el resultat hauria estat un 17% més petit. A més, l'entitat també acumula plusvàlues de 3.500 milions d'euros amb aquests valors, la qual cosa els converteix en importants reserves de capital si en algun moment els fos necessari.

Obrint camins

La transformació de La Caixa, que l'entitat està dissenyant des dels últims sis mesos, arriba just en el moment que el govern espanyol ha decidit elevar les exigències de solvència al sector financer per esvair els dubtes que desperta fora de les fronteres del país. No obstant, els directius de l'entitat van deixar clar que una operació com la que han dissenyat no s'improvisa.

El fet és que els canvis que experimentarà La Caixa en els propers mesos estan dins de les possibilitats que preveu la reforma de la llei de caixes que va entrar en vigor al juliol. En aquest sentit, el model de bancarització triat per la primera entitat catalana obre la porta i assenyala el camí que poden seguir la resta de caixes. Tant és així que un dia després de l'anunci dels plans de La Caixa, Unnim va comunicar que la seguiria.

Entitat solvent

En el cas de l'entitat presidida per Isidre Fainé, convertir Criteria en un banc li suposa recuperar 3.000 milions d'euros de capital que actualment són en mans dels accionistes minoritaris del hòlding de participades. A més, la nova CaixaBank es recapitalitzarà també a través d'una ampliació de capital de 2.000 milions que subscriurà La Caixa mateix. Posteriorment, el nou banc de l'entitat emetrà 1.500 milions d'euros addicionals en bons convertibles destinats a particulars.

Tots aquests esforços per capitalitzar-se ajudaran l'entitat a complir la nova normativa europea per al sector financer de Basilea III abans fins i tot que s'iniciï el període d'adaptació de les entitats el 2013. Segons va fer saber el director general de La Caixa, Joan Maria Nin, el core capital (les reserves per cobrir possibles pèrdues) de CaixaBank superarà el 8% ja el 2012. Quan comenci a operar, CaixaBank tindrà un capital bàsic del 10,9% calculat amb els criteris de la normativa financera actual.

La Caixa també va fer examen de consciència immobiliari. L'entitat es va avançar a les demandes del Banc d'Espanya i va fer pública informació detallada de la seva exposició al sector del totxo. L'activitat immobiliària de La Caixa nova -agrupada en una societat no cotitzada juntament amb les participacions a Gas Natural, Abertis, Agbar, Port Aventura i Mediterrània- està formada pels actius adjudicats que ha anat col·locant al llarg dels últims temps a Sevihabitat, més les participacions que té a Colonial i Metrovacesa.

La intenció de l'entitat és seguir gestionant aquesta cartera, potser realitzant algunes compres i buscant socis. L'objectiu final seria acabar gestant una companyia, com ja va fer amb Colonial, que a llarg termini podria sortir a la borsa. Isidre Fainé confia en la viabilitat del negoci del maó tot i les dificultats per les quals passa el sector en els últims anys. L'entitat que presideix comptabilitza en el seu balanç els pisos que li han estat adjudicats al 52% del seu valor de taxació i els solars al 40%. Així, La Caixa descompta que ja hauria assumit la pèrdua de valor dels seus actius immobiliaris.

stats