En breu
Crònica 03/03/2012

El règim iranià allarga l'horari de votació per evitar l'abstenció

1 min
El règim iranià allarga l'horari de votació per evitar l'abstenció

El govern iranià va decidir ahir allargar fins a quatre vegades l'horari de tancament dels col·legis electorals on s'elegien els 290 membres de l'assemblea legislativa d'aquesta república islàmica. Oficialment, les pròrrogues es van fer per permetre el vot a l'allau de persones que s'acumulaven als col·legis a l'hora de tancar. Però l'afluència a les urnes a Teheran, segons l'agència Efe, no va ser tan alta com a les presidencials del 2009.

En aquella ocasió, les expectatives de canvi eren tan altes que la victòria final atorgada a l'actual president, Mahmud Ahmadinejad, va desencadenar una onada de protestes a tot el país que van ser durament reprimides pel règim dels aiatol·làs. Destacats líders opositors, com ara l'exprimer ministre Mir-Hossein Mussaví i l'expresident de l'Assemblea Mehdi Karrubí, van ser arrestats -i encara ho estan avui- després de denunciar frau electoral. Desenes de persones van morir a les manifestacions contra la tupinada i milers van ser detingudes.

Però el panorama que viu l'Iran aquest 2012 és tot un altre, enmig d'una escalada de tensió amb Occident pel seu programa nuclear. El règim s'ha encarregat de filtrar els candidats i descartar qualsevol sospitós de reformisme, de manera que cap dels 3.467 candidats representa una alternativa. L'únic al·licient de la cita electoral serà mesurar la força interna que tenen el líder suprem, Ali Khamenei, i el president Ahmadinejad, en el seu pols pel poder.

stats