LA DEMOCRATITZACIÓ SOTA AMENAÇA
Crònica 30/04/2011

Els islamistes condemnen l'atemptat de Marràqueix

Els islamistes marroquins es van desmarcar ahir de l'atemptat del cafè Argana. Mentre la policia n'investiga l'autoria, l'única cosa clara és que l'atac podria dificultar el procés de democratització.

Cristina Mas
2 min
Els islamistes condemnen l'atemptat de Marràqueix

Barcelona.Les principals organitzacions islamistes del Marroc van condemnar ahir unànimement l'atemptat de dijous al centre de Marràqueix, que va causar, segons l'últim balanç, 16 morts. La web del Moviment Al Adl Wal Ihsane, liderat pel xeic Yassine, va qualificar l'atemptat de "vil acte criminal" i el Partit Justícia i Desenvolupament va parlar d'atemptat "bàrbar". Les dues formacions van coincidir a assenyalar que l'atemptat només pot beneficiar les forces que s'oposen al procés de democratització del país i també van alertar contra una deriva policial de l'estat, recordant el precedent de 2003, quan després dels atemptats de Casablanca, el règim de Mohamed VI va ordenar milers de detencions. Els salafistes també van reaccionar en un vídeo difós a internet, en què explicaven l'atemptat com un intent d'evitar que "els marroquins es manifestessin exigint la fi del despotisme".

"No hi ha hagut cap reivindicació i no es pot descartar cap hipòtesi sobre l'autoria", assenyalava ahir a l'ARA el president del Centre Marroquí d'Estudis Estratègics, Mohamed Benhammoud, des de Rabat. "L'atac té un clar component simbòlic: el cafè Argana (el nom de l'arbre nacional del marroc), situat en una plaça que és un dels principals centres turístics. Buscava un fort impacte mediàtic", assenyala aquest expert en temes de seguretat. Benhammoud apunta tres possibles autories: Al-Qaida al Magrib, grups jihadistes o una organització terrorista estrangera. "Sigui qui sigui, el que vol és aturar l'onada de canvi a la regió", conclou.

El ministeri de l'Interior marroquí no va descartar ahir cap hipòtesi sobre l'autoria de l'atemptat, ni tan sols va esmentar la possibilitat que Al-Qaida estigui al darrere de l'acció. De les primeres investigacions se'n desprèn que l'artefacte va ser accionat a distància i que no va ser obra d'un kamikaze com s'havia especulat en algun moment.

Si, finalment, es demostra que Al-Qaida és l'autora, seria el primer atemptat -des de l'esclat de les revoltes al món àrab- en què l'organització terrorista ha quedat al marge. "Al-Qaida ha callat perquè no sap on posicionar-se. Els pobles han guanyat allà on el terrorisme va fracassar: han aconseguit tombar els règims", deia Anne Guidicelli, consultora sobre terrorisme a la zona.

Les reformes es mantenen

Khalid Naciri, ministre portaveu del govern marroquí, va assegurar ahir que el procés de reformes al país es mantindrà: "Resistirem tots els intents de desestabilització". El rei Mohamed VI ha pres la iniciativa davant les revoltes i ha anunciat reformes polítiques, després que el 20 de febrer comencessin les mobilitzacions que reclamaven canvis. El règim ha anunciat una reforma constitucional per donar més capacitat política al primer ministre i ha alliberat presos polítics, a més de posar en marxa una comissió per vetllar pel compliment dels drets humans.

Les reformes, però, no han aturat fins ara la protesta, que no ha parat de créixer, amb manifestacions cada diumenge a les principals ciutats del país. L'anomenat Moviment 20 de Febrer, convocant de les manifestacions, va fer ahir un acte de solidaritat amb les víctimes i ha anunciat una seguda davant del lloc de l'atemptat.

stats