ISLAMISME RADICAL
Crònica 28/03/2012

El jihadista valencià detingut captava nous terroristes

Salvador Almenar
2 min

VALÈNCIA.La Guàrdia Civil va detenir ahir un ciutadà saudita acusat de difondre productes audiovisuals per internet que encoratjaven a dur a terme actes terroristes. El jihadista -identificat com a M.H.A.- era conegut com el bibliotecari d'Al-Qaida i era una peça clau en la campanya de propaganda de l'organització. Tanmateix, feia treballs de captació de futurs terroristes des dels diferents fòrums d'internet que administrava des del seu pis de València. La seva detenció és el resultat d'una investigació que va començar el febrer del 2011 -i que contínua oberta-, i que ha fet obrir diligències prèvies al jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional.

Cap a les 8 del matí els agents van entrar a l'habitatge del número 14 del carrer Joan XXIII, on el detingut vivia amb la seva dona i la seva filla, per escorcollar la casa. Els agents van estar durant més de set hores al pis amb l'acusat, que va deixar l'edifici emmanillat i amb la cara tapada a les 3 de la tarda. La Guàrdia Civil va requisar material divers que va traslladar a dependències policials en set caixes de cartró i set maletes.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va confirmar des de Madrid que el ciutadà saudita, però d'origen jordà, treballava per a Al-Qaida i que el seu objectiu era difondre la jihad. Segons les declaracions del ministre, el bibliotecari es passava reclòs a casa entre 8 i 16 hores al dia gestionant la pàgina web i els fòrums des dels quals tractava de captar i adoctrinar islamistes radicals. A més, facilitava el transport de terroristes a l'Afganistan o a altres zones en què actuava l'organització -o les seves filials a la península Aràbiga i al Magrib islàmic.

L'operació policial, la primera d'aquestes característiques en els últims sis mesos a l'Estat, té lloc pocs dies després dels assassinats comesos pel terrorista Mohamed Merah a Tolosa. I encara que els dos casos no tenen cap relació, Fernández Díaz va assenyalar que la formació terrorista de Merah es va forjar en fòrums com els administrats pel detingut ahir a València.Durant tot el matí nombrosos mitjans de comunicació i curiosos es van concentrar a les portes de l'edifici acordonat per la policia local. Els veïns del detingut van assenyalar que ell i la seva família hi "vivien des de feia diversos anys" i mai els havien fet sospitar.

stats