CANVIS A LA SANITAT
Crònica 19/04/2012

Els jubilats pagaran fins a 18 euros al mes pels fàrmacs

Els jubilats hauran de pagar pels medicaments. El govern espanyol va anunciar ahir que introduirà el copagament farmacèutic en funció de la renda. L'Estat vol estalviar 7.000 milions d'euros aquest any.

Joan Faus
3 min
PENSIONISTES AFECTATS  Els jubilats, que fins ara no pagaven res pels fàrmacs, pagaran com a màxim entre  8 i 18 euros al mes en funció  de la seva renda.

MADRID.El govern espanyol ha acordat la reforma del copagament farmacèutic. En un termini de dos mesos, el preu dels medicaments receptats per la sanitat pública variarà segons el nivell de renda dels ciutadans. La mesura -que es va aprovar en la reunió que va mantenir la ministra de Sanitat, Ana Mato, amb els consellers autonòmics- afectarà també els jubilats, que actualment no paguen res pels fàrmacs, i només exclourà els aturats sense prestació i les persones que rebin pensions no contributives o rendes d'inserció.

A banda de la gratuïtat pels pensionistes, fins ara tots els assalariats -independentment de la seva renda- pagaven un 40% del preu del medicament receptat. La modificació, que l'executiu aprovarà demà en un decret llei, estableix diferents escales. Els jubilats amb pensions contributives pagaran un 10% dels medicaments, amb un màxim de 8 euros mensuals per a les rendes inferiors als 18.000 euros a l'any i de 18 euros per a les que superin aquesta quantitat. Segons Mato, la mitjana de despesa dels jubilats en una farmàcia és d'entre 2 i 3 euros al mes.

La població activa amb una renda inferior als 18.000 euros anuals i les famílies nombroses seguiran pagant el 40% del medicament, com fins ara. Les persones amb una renda d'entre 18.000 i 100.000 euros a l'any n'abonaran el 50%, mentre que els que superin els 100.000 euros, el 60%. La mesura no afectarà els malalts crònics, que continuaran pagant el mateix que fins ara. La informació del nivell de renda estarà detallada en la targeta sanitària de cada ciutadà.

Conscient de la impopularitat que pot generar el canvi, sobretot entre els pensionistes, la ministra de Sanitat es va esforçar a subratllar que la mesura no té un afany recaptatori sinó "dissuasori". Va dir que és una "mesura equitativa" perquè "aportin més els que tenen més, i menys o res els que tenen menys". "Els 8 euros al mes que pagaran els pensionistes suposarien menys de 20 cèntims diaris en cas que anessin cada dia a la farmàcia", va puntualitzar.

L'alternativa al copagament

Seguint la mateixa estratègia que ha fet servir el govern en altres anuncis polèmics, com la pujada de l'IRPF o l'amnistia fiscal, Mato va lamentar haver introduït el pagament dels fàrmacs segons la renda, però va voler emmarcar la mesura com l'única alternativa a un mal major: "Ens agradaria no haver de fer-ho, però garanteix que no hi hagi copagament i que la sanitat segueixi sent gratuïta". La decisió, però, pot decebre alguns dels votants del PP, ja que, fins ara, l'executiu de Mariano Rajoy havia fet una fèrria defensa dels jubilats i treia pit d'haver apujat les pensions en plena crisi i política de retallades.

En les més de quatre hores de reunió del Consell Interterritorial de Salut també es van adoptar altres mesures de caràcter farmacèutic per acabar amb el "descontrol" i la "despesa excessiva". Per exemple, es va acordar establir una central de compra conjunta de fàrmacs per abaixar-ne els preus, i que les capses de medicaments tinguin un nombre concret de pastilles, "adequades al tractament" del pacient, perquè no en sobrin. L'objectiu és evitar el malbaratament de fàrmacs. La ministra va recordar que Espanya és el segon país del món en consum de medicaments i que l'any passat es van llençar 3.700 tones de fàrmacs, per un valor de 1.200 milions.

També es va acordar limitar l'anomenat turisme sanitari de pacients estrangers que vénen a Espanya amb l'únic propòsit de ser atesos per la sanitat pública. Mato va dir que es perden anualment 1.000 milions d'euros en tractaments a estrangers, que després no es poden facturar als països d'origen. L'executiu corregirà una directiva europea incompleta, en què faltava un paràgraf en el qual es prohibia de manera explícita desplaçar-se a Espanya només en recerca d'atenció sanitària. "Hi ha europeus que tenen més drets sanitaris que molts espanyols", es va lamentar Mato.

Un dels altres acords que van assolir els consellers autònomics i la ministra va ser unificar tots els serveis sanitaris en una única cartera bàsica. La cartera, però, no exclou, com s'havia especulat, algunes intervencions, com les d'estètica o canvi de sexe. La qüestió se seguirà debatent en grups de treball. També es va decidir impulsar la recepta electrònica i unificar les targetes sanitàries i els historials clínics, entre altres plans d'estalvi.

Ruiz diu que són "insuficients"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va dir que les mesures són "necessàries i adequades", però "insuficients" per "fer sostenible el sistema". Per això va demanar que en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera s'acordi "augmentar els ingressos del sistema sanitari". La consellera andalusa va considerar que el PP busca desmantellar el sistema sanitari, i el PSOE va qualificar els canvis d'injustos. La Plataforma Social en Defensa de l'Estat del Benestar va protestar davant del ministeri contra una reforma "poc efectiva".

stats