CAS DELS VESTITS
Crònica 13/12/2011

El judici a Camps s'encalla en l'elecció del jurat

La defensa i l'acusació del cas dels vestits van lliurar ahir una batalla ferotge que va durar 10 hores per l'elecció del jurat. Per aquest motiu l'expresident valencià Francisco Camps declararà avui.

Salvador Almenar
2 min

VALÈNCIA.Havia de ser el dia de Camps però ho va ser del jurat. Finalment l'expresident valencià no va seure ahir al banc dels acusats per declarar com a imputat per l'anomenat cas dels vestits, en què se l'acusa d'un delicte de suborn passiu per acceptar regals de persones relacionades amb la trama Gürtel que, a canvi, obtenien sucosos contractes de l'administració pública valenciana. L'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, tampoc va poder declarar. Tots dos ho faran avui.

Encara que tota l'atenció estava centrada en com Camps explicaria al jurat la seva relació amb els capitostos de la trama Gürtel i com justificaria que els famosos vestits se'ls va pagar ell mateix, la constitució del jurat popular que ha de dirimir la responsabilitat penal de l'expresident valencià és una de les batalles claus del procés. Per això les dues parts, acusació i defensa, van posar tota la carn a la graella en l'elecció dels candidats triats per conformar el jurat.

Així doncs, els 19 candidats van ser entrevistats al llarg de les més de 10 hores que va durar la sessió per buscar els perfils que més s'ajustaven als interessos de les parts. De tots aquests candidats, vuit van ser recusats per alguna de les dues parts fins a quedar-se amb els 11 membres que formen el jurat -nou formals i dos suplents-. Segons la llei del jurat popular, cadascuna de les parts que es van personar a la vista tenien el dret a eliminar quatre candidats sense atendre a cap criteri objectiu. Els advocats van interrogar de manera exhaustiva els candidats per esbrinar si tenien una opinió formada sobre el cas o, en cas contrari, calibrar si la seva ideologia podia influir en la decisió final que hagin de prendre al final del judici.

Només els més fidels

Durant tot aquest tràmit previ a l'obertura de la vista oral, que es va celebrar a porta tancada, Camps i Costa van ser en una altra sala. Tots dos havien arribat al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià passades les 9 del matí, i no en van sortir en tot el dia fins que el jutge va decretar la suspensió de la sessió a les 10 de la nit. Quan va arribar al matí, l'expresident de la Generalitat valenciana va ser rebut per alguns dels seus companys més fidels de partit, com els exconsellers d'Educació i de Cultura, Alejandro Font de Mora i Trini Miró. Camps va arribar acompanyat del seu principal valedor, el president de les Corts Valencianes, Juan Cotino.

La suspensió de la declaració de Francisco Camps suposa que l'expresident haurà de passar dos dies per la sala civil i penal del tribunal valencià, contravenint així la seva idea, que era la de sotmetre's a les preguntes del jutge el primer dia i no tornar-hi en la resta de sessions.

Correa i el Bigotes

D'aquesta manera, Camps i Costa tornaran avui a la sala a les 9 per declarar com a imputats en la causa. La sessió continuarà amb els ja condemnats Rafael Betoret i Víctor Campos. Malgrat que aquests dos últims van acceptar la pena imposada el passat mes de juliol, segurament afirmaran davant el jutge que aquesta acció va ser un formalisme per evitar el judici, però mantindran la seva convicció de ser innocents pel delicte de suborn pel qual van ser condemnats.

També passaran avui per la sala els caps de la trama corrupta Gürtel i imputats en aquesta causa Francisco Correa; Álvaro Pérez, el Bigotes, i Pablo Crespo.

stats