Crònica 14/06/2011

"El judici de Mubàrak serà una fita històrica per al món àrab"

Optimista: "Estic orgullós del que hem fet fins ara, malgrat les amenaces dels que intenten la contrarevolució". Eleccions: "Tindrem problemes, però anem en la bona direcció". Transició: "Hem de mantenir una pressió constant sobre l'exèrcit"

Carme Colomina
2 min
Al Aswani és un dels novel·listes egipcis més coneguts al món.

BarcelonaAlaa Al Aswani és un dels novel·listes egipcis més internacionals i un cronista de la història del seu país. Compromès amb la revolta però "sense cap ambició política", assegura, l'autor de L'edifici Iaqubian vol seguir sent un escriptor que fa de dentista. "La meva clínica és la finestra des d'on veig tot el que passa al país", diu, i ara ho acaba de publicar a Egipte: les claus d'una revolució inevitable.

Quines llibertats ha recuperat Egipte?

Es comença a fer justícia. El govern de transició parla amb la gent. Hi ha un nou pressupost amb ajudes per a milions de pobres. Aviat podrem votar un Parlament i un president. Els egipcis han canviat. Són més optimistes, més confiats, estan més convençuts que el país els pertany.

Què suposarà en aquest canvi el judici contra Hosni Mubàrak?

Serà una fita històrica per a Egipte i un exemple per a Síria, per a Líbia, per a moltes dictadures àrabs, especialment per a les monarquies del Golf que estan en contra d'aquest judici i intenten aturar-lo perquè no accepten la idea perillosa de portar un dictador als tribunals.

Com veu la transició militar?

Comparada amb Síria o Líbia, la nostra revolució ha sigut un èxit. Tenim problemes i hem de mantenir la pressió constant sobre l'exèrcit, però estic orgullós del que hem fet fins ara, tot i les amenaces dels que intenten la contrarevolució.

Qui?

Els que es beneficiaven de la dictadura. Antics agents de la seguretat, responsables de tortures, que saben que tard o d'hora acabaran davant la justícia. Polítics corruptes i homes de negocis del règim. Vells generals que continuen en el càrrec. La policia, que no va voler protegir els egipcis quan va esclatar la revolta. Els que van assassinar manifestants i encara mantenen la feina.

És possible crear partits polítics forts per a les eleccions de l'agost?

No hi ha temps per preparar les eleccions, per això vaig votar "no" al referèndum, perquè crec que és massa aviat per votar. Els Germans Musulmans estan més organitzats que altres forces democràtiques seculars. Sé que tindrem problemes, però anem en la bona direcció.

Què passarà a les eleccions?

Ningú no ho sap. La influència dels Germans Musulmans va ser magnificada i exagerada per Mubàrak. No són majoritaris. Un exemple: hi ha hagut eleccions a la universitat per escollir els representants dels estudiants; els Germans van obtenir el 16% dels vots i l'Associació d'Estudiants per la Revolució, el 65%. Egipte està canviant a cada minut. Les velles anàlisis han quedat superades.

stats