RELLEU A LA PATRONAL CATALANA
Crònica 07/02/2011

La junta de Foment vota si vol Gay de Montellà de president

Últim tràmit perquè Joaquim Gay de Montellà assumeixi la presidència de Foment. Si la junta n'aprova avui el nomenament com a vice-president primer, Rosell podrà marxar a Madrid tranquil.

Elena Freixa
3 min
Montellà ja acaricia el lideratge de Foment del Treball, tot i que Cecot no llança la tovallola i apel·la encara a converses entre Abad i Rosell.

BarcelonaLa successió de Joan Rosell al capdavant de la patronal catalana Foment del Treball quedarà decidida avui si la junta dóna llum verd al nomenament de l'empresari Joaquim Gay de Montellà com a vice-president primer de l'organització, càrrec que el confirmaria com a substitut de Rosell quan abandoni el càrrec per dedicar-se a la CEOE.

Gay de Montellà és l'opció que van consensuar la setmana passada els deu vicepresidents de Foment perquè prengui el relleu de la presidència. L'elecció, però, és a les mans dels 76 membres de la junta. Malgrat tot, fonts de Foment van explicar a l'ARA que seria inèdit que un nom que compta amb el suport de l'actual president fos rebutjat.

Si no hi ha sorpreses, Rosell podria marxar definitivament a Madrid d'aquí a menys d'un mes. "Això és una decisió del president, però no s'allargarà molt més", van explicar fonts properes a l'empresari.

Segons els estatuts de Foment del Treball, qui rellevi a Joan Rosell ha de ser forçosament el vice-president primer de l'organització, un càrrec que ara per ara no existeix. Els vicepresidents esperen que Gay de Montellà obtingui, si no unanimitat, sí una àmplia majoria que permeti tancar el tema de la successió, que està portant més maldecaps a Rosell del que en un principi esperava.

Després de guanyar les eleccions a la patronal catalana a l'octubre i conquerir la presidència de la CEOE al desembre, Rosell va dir que volia una transició ordenada a Catalunya, tal com va fer el seu antecessor Carles Ferrer Salat quan també va guanyar la presidència de la patronal espanyola. La veritat és, però, que la successió a Foment no ha escapat a la polèmica i s'han fet patents desavinences amb alguns aspirants a rellevar Rosell, com va ser el cas del president de Cecot, Antoni Abad.

Els noms que sortien a les travesses s'han anat reduint i Gay de Montellà, que actualment ocupa una de les vicepresidències de Foment, ha acabat sent l'únic que ha postulat obertament per liderar l'organització empresarial.

Fa uns mesos, el principal candidat era Antoni Abad, amb qui s'especulava que Rosell tenia un pacte que li garantia la successió després d'haver-li donat suport en les eleccions de Foment del Treball. Però desavinences d'última hora entre els dos empresaris van portar Abad a rebutjar la vicepresidència que Rosell li va oferir a la patronal catalana i es va quedar sense opcions d'aspirar a la presidència.

Un altre nom que també es va posar sobre la taula va ser el del també vicepresident de Foment Eusebi Cima. L'empresari, però, es va autodescartar per dedicar-se exclusivament a la seva tasca al capdavant de la patronal de la petita i mitjana empresa Fepime.

Cecot juga al suspens

La patronal vallesana es resisteix a donar per perdudes les opcions d'Abad a ocupar el lloc de Rosell. "No es pot oblidar que ell va ser l'artífex de la victòria de l'actual president de Foment a les eleccions de l'octubre", van explicar a l'ARA fonts pròximes a l'empresari, que van confirmar que Abad i Rosell mantenen encara converses que poden fer canviar el rumb del que tothom dóna per fet.

Les mateixes fonts insisteixen en el pes institucional de Cecot dins la patronal i en el suport amb què compta Abad entre els empresaris catalans que tenen la decisió a les seves mans avui. A més, recorden que Rosell va deixar vacants dues de les dotze vicepresidències que podia nomenar. Abad guarda silenci. Les seves últimes declaracions en relació amb aquest tema es remunten al desembre, quan va explicar que el seu suport a Rosell anava lligat al compromís de renovar els òrgans de govern de la patronal i donar a Cecot -i de retruc a ell com a president- un paper important dins del nou Foment.

stats