CRISI DEL DEUTE
Crònica 08/09/2011

La justícia alemanya avala el rescat de Grècia

Europa pot respirar tranquil·la. El Tribunal Constitucional alemany va declarar ahir legal l'ajuda a Grècia i el paquet de rescat europeu. A partir d'ara, però, res no es decidirà sense el Bundestag.

Isaac Lluch
3 min
"L'euro és el garant d'una europa unificada" La cancellera Angela Merkel va protagonitzar ahir una inesperada Defensa de l'euro davant del Parlament alemany, però va tornar A negar-se a aprovar la creació dels eurobons.

Berlín.La sentència que va comunicar ahir des de Karlsruhe el màxim tribunal alemany va tenir un efecte balsàmic en la fatigada Europa. Els polítics europeus van poder respirar tranquils, el pànic de les borses es va evaporar i el col·lapse de l'eurozona va quedar arraconat un cop que els jutges van dictaminar que el primer pla d'ajudes a Grècia, aprovat l'any passat, va complir amb tots els criteris constitucionals i que les noves mesures de rescat també tenen tota la legitimitat.

El Tribunal alemany va refusar les demandes presentades per cinc professors universitaris i un diputat socialcristià bavarès, Peter Gauweiler, membre de la coalició del govern de la cancellera Angela Merkel. Aquest grup d'euroescèptics plantejava que Berlín estava incomplint la llei alemanya i els tractats europeus en contribuir a la milionària salvació per a Grècia, Irlanda i Portugal. La sentència del Tribunal Constitucional (TC) no impedeix totes aquestes contribucions, però sí que determina que el Bundestag (la cambra baixa alemanya), i no el govern, ha de tenir l'última paraula sobre eventuals noves ajudes a l'euro i, en cas que així ho voti, podria denegar-les.

Com a mínim, la sentència assegura l'estabilitat del fons de rescat europeu i la primera alleujada -al marge dels mercats de divises- és la mateixa cancellera. Merkel va afanyar-se a interpretar ahir, precisament en ple debat pressupostari al Bundestag, que la decisió del TC "confirma absolutament" la seva política de crisi. El matís és que, tot i que el govern pugui tenir llum verda per continuar prenent mesures per a l'estabilitat de l'euro, ha de ser en última instància la cambra de diputats qui les ha d'avalar. "El govern federal requereix l'aprovació de la comissió parlamentària de pressupostos abans de comprometre garanties", va precisar el president del TC alemany, Andreas Vosskuhle. "Com a representants del poble, els representants escollits pel Bundestag en el marc de la UE controlaran les decisions bàsiques de la política pressupostària", explicita la sentència.

Presa de decisions

Ras i curt, la sentència dóna més drets per a la cambra baixa alemanya. La comissió parlamentària de pressupostos haurà de votar totes i cadascuna de les decisions internacionals més importants que consideri prendre el govern de Merkel i les posteriors que regeixin a Berlín. Els jutges van reclamar que els fons d'ajudes siguin clarament definits perquè els parlamentaris tingui l'opció de controlar-los, revisar-los, modificar-los o fins i tot rebutjar-los. "La sentència no és cap xec en blanc per a nous paquets de rescat", va subratllar Vosskuhle.

A més, aquest reforçament de poder del Bundestag pot alentir els acords de la UE, ja que a partir d'ara cada préstec a cada país haurà de ser aprovat per la cambra baixa alemanya. De retruc es pot veure afectada l'operativitat del fons de rescat europeu, pensat per actuar amb rapidesa. Sigui com sigui, la sentència del TC alemany significa un alleujament per a la perifèria i per a Brussel·les. "No hi ha dubte que les institucions alemanyes seran capaces de complir la sentència i alhora prendre decisions amb eficàcia", va concloure la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde.

Paral·lelament, el debat europeu va estar molt present durant la compareixença d'Angela Merkel davant del Bundestag. Durant la seva intervenció, la cancellera alemanya va defensar l'euro amb vehemència i va afirmar que no deixarà caure cap país membre de la moneda única.

"L'euro és més que una moneda, és el garant d'una Europa unificada. Si fracassa l'euro, fracassa Europa, però no el deixarem fracassar", va remarcar la cancellera, mentre aventurava que una modificació dels actuals tractats de la UE no hauria de ser "cap tabú". "Hem de treballar més estretament a l'eurozona", va exigir. "Cal mostrar solidaritat i responsabilitat pròpia, s'han d'iniciar reformes estructurals per generar creixement", va indicar felicitant-se pels esforços de països com Espanya. On sí que perduren els tabús és en els eurobons. "Són la resposta incorrecta a la crisi", va dir una vegada més la cancellera. "Acabaríem amb una unió de deutes", va concloure.

stats