JUDICI A L'ANTIC RÈGIM
Crònica 16/08/2011

La justícia egípcia dilata el procés contra Mubàrak

Sergi Cabeza
3 min
Tensions a les portes del tribunal Dos policies intervenen en la baralla entre una dona contrària a l'Antic Règim  i una altra que donava suport ahir a Mubàrak davant de l'acadèmia militar  on se celebrava la segona vista del judici a l'exdictador egipci.

El CaireNomés decisions i un nou ajornament fins al 5 de setembre van marcar la segona sessió del judici a l'expresident egipci Hosni Mubàrak, que va tornar a comparèixer ahir amb llitera escortat pels seus dos fills. La primera decisió, positiva per a les famílies de les víctimes de la revolució, és que el jutge que porta el cas va sucumbir als desitjos de l'acusació i va ajuntar els casos de tots els imputats per agilitzar el procés. La segona, que ha desencadenat una forta polèmica, és deixar de televisar les vistes.

"Era essencial ajuntar els casos de Mubàrak, Habib Ibrahim al-Adly [exprimer ministre de l'Interior] i els oficials del ministeri de l'Interior, perquè formaven part d'una única cadena de comandament -opina Heba Morayef, responsable a Egipte de Human Rights Watch-. Els testimonis dels uns i dels altres són necessaris per determinar la responsabilitat de cadascú". Després de la primera sessió del 3 d'agost, el jutge va decidir separar els casos, però la pressió dels advocats de les víctimes l'ha fet canviar d'opinió.

Tot i això, no només es jutja l'exfaraó per les víctimes de la revolució. També acumula casos de corrupció i abús de poder. "Assassinat i corrupció són dues coses ben diferents i, per tant, s'han de separar", afirma Morayef. El jutge no va dir-ne res, com tampoc va cridar a declarar el mariscal Mohammad Tantawi, cap de les forces armades que dirigeixen la transició. Tantawi està considerat un testimoni clau perquè afirma que es va negar a obeir ordres de disparar als manifestants.

Dificultats i possible eternització

Tot i que Heba Morayef creu que "el judici s'adequa a la llei egípcia", les primeres sessions han fregat el ridícul. El jutge va dir que la falta d'ordre entre els més de 100 advocats de les víctimes "farà impossible que el judici transcorri en sessions consecutives". Molts analistes creuen que la majoria dels lletrats no tenen prou coneixement de la llei criminal i volen aparèixer per interès personal. Un d'ells, durant la primera vista, va arribar a demanar proves d'ADN de Mubàrak, assegurant "que és mort des de fa anys" i que l'home de la llitera "era un doble".

Els advocats de l'expresident, d'altra banda, són més experts i treballen per allargar el judici. Durant els 12 dies que han passat entre sessions van exigir, per exemple, els antecedents policials de totes les víctimes mortals i els ferits durant la revolució, així com les circumstàncies dels fets. També han demanat els informes de les ambulàncies que van atendre els manifestants.

Més incidents, menys expectació

El que sí que va ser una evidència ahir al Caire és que el procés ja no genera tanta expectació. Només als voltants de l'acadèmia policial es respirava l'ambient del primer dia i uns enfrontaments entre partidaris i opositors van deixar 30 ferits. Conscient que ja han demostrat al món que Mubàrak serà jutjat seguint els procediments legals, el jutge va decidir prohibir les càmeres en la següent vista, una petició que havien llançat els comitès revolucionaris que exigien transparència en el procés i que van congregar algun grup a la plaça Tahrir.

Però més enllà d'això, ahir el centre del Caire presentava el seu bullici habitual. "No sé res del judici d'avui [ahir] -deia l'Ahmed, un venedor de sucs-. A mi em preocupa que els meus fills tinguin una casa". No gaire lluny, en un dels pocs cafès oberts durant el Ramadà, el Yasser, empleat al Parlament, afirmava poc convençut "que el judici havia anat bé", just en el moment en què el cambrer apagava la televisió davant la indiferència general dels parroquians.

stats