AFER TAPIE
Crònica 05/08/2011

La justícia francesa investigarà Lagarde per tràfic d'influències

La justícia francesa investigarà l'actual directora de l'FMI, Christine Lagarde, pel seu paper en la milionària indemnització a l'empresari Bernard Tapie, l'any 2008, quan era ministra d'Economia.

Cristina Rivas
2 min
La justícia francesa investigarà Lagarde per tràfic d'influències

PARÍS.El Tribunal de Justícia de la República Francesa va anunciar ahir que investigarà l'actual directora del Fons Monetari Internacional (FMI) i exministra d'Economia, Christine Lagarde, pel seu paper en l'anomenat cas Tapie, un litigi entre la banca estatal i un aliat polític de Sarkozy, l'empresari francès Bernard Tapie.

El tribunal, l'únic competent per jutjar un exministre per actes comesos durant l'exercici del seu càrrec, va respondre d'aquesta manera a la demanda que un grup de diputats socialistes va adreçar al fiscal general de l'estat, Jean-Louis Nadal, a l'abril. Nadal va acceptar la demanda i va acabar considerant que existien elements d'un possible abús de poder.

El magistrat Nadal, conegut per les seves repetides denúncies a la poca independència de la justícia va esgotar el càrrec el 30 de juny. Amb el gest d'ahir, sembla que ha guanyat una partida a Sarkozy.

El cas Tapie es remunta al 1993, quan l'empresari va vendre a l'ex-banc estatal francès Credit Lyonnais la seva participació al grup Adidas. Després de la venda, Tapie va denunciar el govern per frau perquè les accions s'havien valorat per sota del preu real.

Un tribunal francès va fallar contra Tapie el 2006, però els recursos mantenien obert el cas quan Sarkozy va arribar al poder. Lagarde, que en aquell moment era ministra d'Economia, hauria acceptat aleshores retirar els procediments judicials del litigi i enviar el cas a un arbitratge privat.

Aquest és el primer retret que se li fa a l'actual directora de l'FMI, ja que l'arbitratge és un procés inusual per a afers públics i que afavoria clarament Tapie. El segon gran retret que es fa a Lagarde és que un dels tres magistrats responsables de l'arbitratge era amic de l'advocat de Tapie. Finalment, la sentència del tribunal arbitral va tancar el cas a favor de Tapie l'any 2008.

Tapie es va embutxacar 283 milions d'euros de diner públic -45 dels quals en concepte d'indemnització per prejudici moral- una quantitat extremament elevada comparada amb casos semblants. I encara hi ha un tercer i últim retret a Lagarde: per què no va recórrer aquest veredicte.

L'acusació és "pura bogeria"

Segons l'advocat de la cap de l'FMI, Yves Repiquet, Lagarde no va donar expressament instruccions per organitzar l'arbitratge privat. En tot cas, va afirmar Repiquet, "la investigació serà positiva per a nosaltres perquè exonerarà definitivament Lagarde de tota sospita".

A més, va dir l'advocat: "L'acusació de complicitat en desviament de fons és una autèntica bogeria, igual que la de falsificació perquè no hi ha res més que un canvi de terminologia del qual Lagarde no estava assabentada". Repiquet també va aclarir que la investigació no és incompatible amb les seves funcions actuals a l'FMI. I va afegir que Lagarde està "serena i gens sorpresa".

Per la seva banda, l'organisme internacional va emetre ahir un comunicat expressant suport a la seva actual directora gerent. Segons el text, els estats membres del consell directiu de l'FMI consideren que Lagarde està "en condicions de dur a terme les seves tasques de manera eficaç".

stats