BOMBARDEJOS A LÍBIA
Crònica 11/05/2011

La justícia internacional emetrà ordre de detenció contra Gaddafi

El Tribunal Penal Internacional podria emetre dilluns una ordre d'arrest de Muammar al-Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i el cap dels serveis secrets libis per crims de guerra i contra la humanitat.

Marc Vidal
2 min

La justícia internacional ja ha recollit prou evidències dels crims comesos pel règim libi i podria emetre dilluns de la setmana que ve una ordre de detenció del president Muammar al-Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i el cap del serveis secrets, Abdul·lah al-Senussi. A tots tres se'ls acusa de crims de guerra i contra la humanitat comesos en la repressió de l'aixecament contra el règim de Gaddafi des del 15 de febrer.

La cadena de televisió Al-Arabia va avançar ahir les acusacions i l'ordre de detenció contra tots tres, i és el resultat de la feina accelerada que ha hagut de fer les últimes setmanes el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, l'argentí Luis Moreno Ocampo. Va ser el Consell de Seguretat de l'ONU qui va ordenar, en el mateix moment que va autoritzar els bombardejos contra Gaddafi, una investigació de la justícia internacional sobre els crims que hauria comès el règim libi en la repressió de la revolta.

La gran qüestió serà, però, com fer efectius els arrestos. El mateix Luis Moreno Ocampo ja va advertir la setmana passada davant el Consell de Seguretat de l'ONU que els estats havien de preparar-se per fer les detencions un cop emeses les ordres corresponents. Els precedents són ben poc esperançadors, ja que seria el mateix règim libi qui les hauria de portar a terme i és d'esperar, com va passar amb el president sudanès, Omar al-Bashir, acusat de genocidi pels crims de Darfur, que mai s'arribin a produir.

On és Muammar al-Gaddafi?

A tot això, ahir l'OTAN va assegurar que no sap si Muammar al-Gaddafi és viu o mort. Des que el 30 d'abril un bombardeig a la zona on es refugia va acabar amb la vida d'un dels seus fills i tres néts seus, no ha aparegut més en públic. En els últims mesos eren habituals les aparicions de Gaddafi a la televisió del règim envoltat d'incondicionals que l'aclamaven. De tot això no se n'ha vist res els últims dies i les especulacions s'han disparat.

Mentrestant, l'Aliança Atlàntica ha incrementat el ritme i la duresa dels bombardejos les últimes hores sobretot a Trípoli, on ahir es van arribar a sentir vuit atacs diferents en només tres hores. Segons fonts de l'OTAN, en tots els casos l'objectiu han estat centres de comandament militars tot i les denúncies del règim que s'ha atacat complexos civils. Les línies de front, però, s'han mogut poc.

El drama humanitari

L'ONU, que va tornar a reclamar ahir una pausa en els combats, va alertar que la situació humanitària s'ha degradat molt després que 750.000 persones hagin fugit a causa de la guerra. Segons els càlculs de l'organització, 5.000 persones estan bloquejades a les fronteres amb Egipte, Tunísia i Níger i 58.000 més les han acollit en camps provisionals a l'est de Líbia.

stats