Crònica 17/05/2011

La justícia internacional demana l'arrest de Muammar al-Gaddafi

Jordi Benavente
1 min
Luis Moreno Ocampo, fiscal en cap de la CPI, ahir a La Haya.

El fiscal en cap de la Cort Penal Internacional (CPI), Luis Moreno Ocampo, va demanar ahir l'arrest del líder libi, Muammar al-Gaddafi, del seu segon fill, Saïf al-Islam, i del seu cunyat, Abdul·lah al-Senussi, cap dels serveis d'intel·ligència militar del règim, acusats de crims contra la humanitat.

El fiscal argentí va assegurar que s'han obtingut "proves fortes" que demostren que l'objectiu de Gaddafi era i és "preservar la seva autoritat absoluta", motiu pel qual no hauria dubtat a cometre aquests crims, des del passat 15 de febrer fins avui.

Ocampo va recordar que les tropes de Gaddafi han atacat gent a casa seva i als carrers, han disparat contra manifestants i contra participants en funerals, i que fins i tot han fet servir franctiradors per eliminar els supervivents. Ras i curt, la seva oficina ha arribat a recopilar ordres directes del dictador per dur a terme atacs contra civils.

Des d'ahir, són els jutges de la CPI (el tribunal creat l'any 2002 per l'ONU, encarregat de jutjar crims de guerra comesos a tot el món) els que hauran de decidir si admeten o rebutgen la sol·licitud del fiscal; i encara hi ha una altra possibilitat, que és que demanin més proves abans de pronunciar-se.

Tot plegat podria ser qüestió de "setmanes o mesos", va dir Ocampo ahir abans de recordar que, en cas d'emetre's l'ordre d'arrest, serien les mateixes autoritats líbies les que tindrien l'obligació d'executar-les.

La fiscalia fonamenta la seva acusació en informacions obtingudes d'alts càrrecs del govern de Gaddafi, del testimonis oculars consultats sobre aquesta qüestió i de les dades contingudes en els gairebé 1.200 documents, fotografies i vídeos recopilats, entre altres fonts.

stats