CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 30/12/2011

El jutge deixa ara per ara al marge del cas la infanta Cristina

La interlocutòria del jutge José Castro deixa, de moment, la infanta Cristina al marge. La filla del rei és copropietària d'una de les empreses que hauria servit per desviar fons públics a paradisos fiscals.

L.d.r.
2 min

BARCELONA.Ni una sola menció a la infanta Cristina. La interlocutòria del jutge José Castro no entra en el fons de la presumpte trama creada per Iñaki Urdangarin i el seu soci, Diego Torres, i no fa cap esment a les empreses que hauria utilitzat el duc de Palma per desviar els fons. Castro ha aixecat el secret de sumari i ha citat a declarar com a imputat Iñaki Urdangarin, que haurà de donar la seva versió sobre els fets que tinguin relació amb els negocis a través dels quals el duc de Palma "hagi rebut fons públics", les persones que van participar i el destí i tractament fiscal que es va donar a aquests fons rebuts. No hi ha detalls ni, com era d'esperar, cap menció a la filla del rei. Les informacions aparegudes fins ara, però, certifiquen que la infanta és copropietària, juntament amb el seu marit, d'Aizoon, una de les empreses que suposadament haurien servit per desviar a paradisos fiscals els diners obtinguts pel duc.

Segons una interlocutòria del jutge del novembre, Urdangarin i Torres van organitzar un entramat societari perquè els diners públics que rebia l'Instituto Nóos per "serveis ficticis o presumiblement facturats per un import superior al servei realment prestat" acabessin en mans de mercantils controlades per ells mateixos: una d'aquestes empreses és Aizoon, de la qual són cotitulars Urdangarin i la infanta.

Les obres de casa

Això no obstant, el jutge no ha inclòs en cap moment la infanta en el "cercle tancat de presa de decisions" que segons ell estava format per Urdangarin, Torres, la seva dona, Ana María Tejeiro, i els seus germans Miguel i Marco Tejeiro. El que sembla probable és que la filla del rei es va beneficiar dels diners obtinguts pel seu marit, ja que, entre d'altres, la parella va reformar el seu palauet de Barcelona, segons va publicar El Mundo . Segons el rotatiu, la Policia Judicial va determinar que els ducs de Palma van invertir al menys 80.000 euros de fons provinents de les administracions públiques de Balears i València, desviats a Aizoon, per pagar els aluminis, vidres, portes i terres de la seva mansió de Pedralbes, que van comprar per set milions d'euros el 2005. Aquesta societat va fer pagaments a dues empreses de fusteria i ebenisteria, que van fer "una reforma de dalt a baix" del palauet.

L'advocat desvincula la infanta

La casa reial va explicar ahir que manté la mateixa situació respecte a la infanta Cristina, que està apartada de facto de l'agenda oficial. L'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual, va assegurar als periodistes que no creu que hi hagi "tercers imputats" en referència a la filla del rei i va explicar que el més probable és que el matrimoni mantingui la seva residència als Estats Units, on el duc de Palma té la seva feina.

stats