CRISI DE NUEVA RUMASA
Crònica 12/07/2011

El jutge tranquil·litza i diu que la venda de Cacaolat va endavant

Mentre el jutge de Madrid no digui el contrari, el procés per salvar Cacaolat segueix l'estratègia catalana. Properament quedarà definida la llista de possibles compradors i es presentaran els avals.

Elena Freixa
3 min
El jutge tranquil·litza i diu que la venda de Cacaolat va endavant

Barcelona.De moment el procés de venda de Cacaolat no s'atura, malgrat les maniobres que arriben des de Madrid. Així ho va confirmar ahir el jutge del tribunal mercantil 6 de Barcelona en una reunió amb els administradors, els representants de l'empresa i la plantilla, el Govern i tots els possibles pretendents del fabricant de batuts.

Quan la setmana passada els administradors de Clesa, en tant que propietària d'un 90% de Cacaolat, van demanar el trasllat de l'expedient concursal a Madrid, es van disparar totes les alarmes. El mateix conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va assegurar en una entrevista a l'ARA que la companyia, actualment a l'UCI, corre el risc de desaparèixer si prospera la petició i el procés queda integrat en el de Clesa.

A Catalunya tothom creua els dits perquè cap entrebanc aturi i ni tan sols allargui la solució definitiva que Cacaolat ja té a tocar. De moment tot ha quedat en una sol·licitud dels administradors al jutge de Madrid, que encara no ha enviat cap requeriment formal. El termini de deu dies hàbils per fer-ho s'acaba la setmana que ve, segons van explicar a l'ARA fonts properes al procés. En cas que el tribunal mercantil de Madrid atengués la petició de Clesa i a Barcelona el magistrat no hi estigués d'acord, el conflicte de jurisdiccions s'hauria de resoldre al Tribunal Suprem. Eternitzar el procés només serviria per abocar a l'abisme Cacaolat, que ja està en temps de descompte per tenir els recursos que li garanteixin seguir produint. De comandes no en falten, ja que la fàbrica treballa a ple rendiment a Barcelona, segons va explicar ahir el president del comitè d'empresa, José Miguel Miguel, tot i que va afegir que la injecció de liquiditat és "molt urgent".

Cacaolat és l'únic actiu amb valor que té Clesa per fer front a un deute milionari (de més de 1.200 milions d'euros). L'empresa sense Cacaolat "no val un duro", segons va manifestat el conseller Mena per explicar els motius que fan que els administradors vulguin l'expedient a Madrid. La batalla de fons de la maniobra és, doncs, el repartiment del pastís un cop es vengui el fabricant de batuts. Si l'operació es tanca a Catalunya, els diners serviran per cobrir el passiu de 25 milions de Cacaolat. En canvi, si el procés acaba sota el mateix paraigua que el de Clesa, els diners d'una possible venda també anirien a cobrir els deutes amb els creditors de Clesa.

Confiança en els compradors

La reunió convocada ahir pel jutge i el seu aval perquè el procés iniciat a Catalunya no s'aturi van servir per tranquil·litzar els possibles compradors. Fonts jurídiques van explicar que el magistrat veu el procés molt madur i que, per tant, no tindria cap sentit truncar-lo i unir-lo al de Clesa, que es troba en una fase molt inicial.

Entre els assistents a la trobada d'ahir hi havia representants de set empreses, fons de capital i grups industrials que estan interessats a ser els nous propietaris del fabricant de batuts. A part dels coneguts pretendents -com Vichy Catalán, Leche Pascual, Corporación Alimentaria Peñasanta (Leche Asturiana) i el grup Victory-, hi havia tres representants de fons que no han transcendit. Fonts properes al procés, però, van assegurar que el llistat pot arribar a la desena d'interessats. Els que estaran en la pugna per l'empresa se sabran definitivament dimecres, quan el jutge té previst donar per acabat el període de presentació d'ofertes.

El pas següent serà conèixer el termini en què hauran de presentar els avals requerits per poder tenir accés als comptes de Cacaolat. Els recursos que dipositin com a aval els interessats serviran per pal·liar les dificultats econòmiques de l'empresa de manera temporal. Així, mentre duri tot el procés de venda, Cacaolat no haurà de patir per la falta de diners i s'assegurarà l'activitat productiva.

Per ara se saben pocs detalls de les propostes que tots els interessats han fet arribar al jutge. Vichy Catalán és la que va fer un pas endavant la setmana passada presentant un aval de tres milions d'euros i un pla que assegura la continuïtat de la plantilla a la fàbrica del Poblenou. A més a més, també es planteja la represa del projecte de construcció d'una nova planta fora del nucli de Barcelona, prevista abans que els problemes econòmics de Nueva Rumasa forcessin a aparcar els plans.

stats