CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 03/02/2012

De l'Empordà a Osona: el fred posa en guàrdia el país

La Catalunya Central tem la glaçada, el Maresme s'activa per protegir els cultius, les platges de la Costa Brava digereixen el canvi de paisatge i Tarragona es bolca amb els sensesostre. Catalunya altera rutines per l'onada de fred

4 min
De l'Empordà a Osona: el fred posa en guàrdia el país

Taradell: la inversió més profitosa contra el fred

"L'any passat vam fer una inversió per comprar una pala giratòria, que ens permetia retirar la neu més de pressa quan la situació es complicava, i ja l'hem estrenada", explicava Lluís Verdaguer, alcalde de Taradell (Osona). Verdaguer s'havia llevat aviat -abans de les 5 de la matinada- per parlar amb la brigada municipal, que va activar el dispositiu per netejar els carrers després de la nevada de la nit. Quan la majoria dels veïns començaven la jornada laboral, l'alcalde ja havia penjat una fotografia a Twitter que recollia un Taradell emblanquinat, que va acumular fins a 8 centímetres de neu. "Anirem tirant sal, perquè ara ens preocupa que baixin les temperatures i glaci", apuntava Verdaguer. A Vic (Osona), també van mobilitzar tots els recursos i van pensar en els més vulnerables. L'Ajuntament va demanar a l'Associació El Tupí, que gestiona un menjador social, que ampliés el servei durant el cap de setmana, en previsió del temporal de fred. "Tenim 25 usuaris que vénen a dinar i que s'emporten menjar per sopar", comentava Marià Vilaró, de l'entitat.

Moià: el poble més solidari per netejar carrers

Moià (Bages) ha de comptar cada euro que gasta. Qui més bé ho sap és l'alcalde, Dionís Guiteras, que va heretar un municipi en fallida, amb un deute equivalent al 400% del pressupost. A l'estiu va reunir el poble en una assemblea i els va parlar clar. "La passarem magra […], però ens en podem sortir i necessitem la complicitat de tothom", va afirmar l'alcalde. Els veïns s'ho van prendre al peu de la lletra. Ahir van agafar les pales i van netejar els carrers, que acumulaven fins a 18 centímetres de neu. "Tenim brigada municipal, però ja vam dir a l'assemblea que, quan nevés, necessitaríem un cop de mà, i la gent no ha fallat", va detallar Guiteras. La ciutadania va completar la feina que havia fet la pala llevaneu de l'Ajuntament, encarregada d'obrir les vies principals.

Tarragona: la ciutat es bolca amb els sensesostre

L'Ajuntament de Tarragona va decidir ahir ampliar els espais per als sensesostre que recluti l'operació Iglú, un dispositiu activat per rastrejar els carrers de la ciutat i oferir allotjament als indigents que dormen al carrer. Aquestes persones es traslladaven a pensions concertades de la ciutat, però davant la previsió que els casos s'acumulin s'ha habilitat el Centre Cívic de la Part Alta. A la demarcació, la majoria de municipis van evitar la neteja de carrers amb aigua per no fomentar les gelades o aprovisionar-se de sal per combatre-les. No han necessitat dispositius de prevenció extraordinaris les instal·lacions especials que hi ha al territori, com la indústria química o el parc temàtic Port Aventura. En tots dos casos, el disseny de les estructures ja preveu escenaris meteorològics extrems. L'Associació Empresarial Química de Tarragona va assegurar ahir que les gelades no afecten la producció gràcies a l'aïllament tèrmic de les instal·lacions.

Sant Ramon: la nevada més intensa de Lleida

A Sant Ramon (la Segarra), els 15 centímetres de neu amb què els seus veïns es van despertar ahir van arribar per sorpresa, ja que l'alerta per nevades s'havia desactivat a la comarca dimecres a la tarda. L'alcalde, Aleix Bochaca, va agrair l'actuació ràpida dels equips de conservació de carreteres de la diputació de Lleida, així com la col·laboració dels seus veïns en les tasques de neteja dels carrers. Un d'ells, Sebastià Solé, ho tenia tot a punt: dos sacs de sal potassa i la nevera mig plena. "Estic preparat perquè ho hem viscut altres anys. Quan m'he llevat, he netejat la vorera i he tirat sal perquè no s'hi acumulés el gel", va relatar Solé. "A l'escola s'ha viscut un dia molt diferent", va reconèixer la directora del Col·legi Mare de Déu de la Mercè, Carme Ollé. Dos dels membres del professorat van arribar amb retard a causa dels talls viaris i set alumnes, del total de 20 estudiants, no van poder assistir a classe. El transport públic que els porta al centre des dels tres nuclis agregats al municipi no va poder funcionar. Entre els recursos públics i l'actitud dels veïns -564 en total- es va recuperar de seguida la normalitat.

Vilassar de Mar: el mercat de la flor es protegeix

El sector de la flor del Maresme va prendre mesures per minimitzar els efectes que pugui tenir la baixada de temperatures en els cultius. Al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, un mercat majorista de comercialització de flor i planta ornamental, ubicat a Vilassar de Mar, els productors van controlar que flors i plantes que creixen als hivernacles es mantinguessin per sobre dels 5 graus. En els cultius sense protecció es van utilitzar mantes tèrmiques sobre les plantes, que asseguren una temperatura fins a 4 graus superior a la de l'exterior. Aquest sistema frena la glaçada negra, que genera una humitat ambiental molt baixa i provoca la destrucció dels cultius.

Lloret de Mar: estampa

de la neu a cotes baixes

Lloret de Mar es va despertar ahir amb les platges emblanquinades. Una postal idíl·lica que també van observar els veïns de Blanes i Tossa de Mar, tot i que el sol de primera hora va fondre la capa de neu que havia cobert la sorra. La nevada als municipis costaners no va deixar desperfectes. Res a veure amb la nevada del març del 2010, que va deixar aïllats i sense llum els pobles de la costa gironina.

Esports: el fred fa ajornar partits del cap de setmana

El Consell General de l'Esport recomana que les competicions de categories inferiors a l'aire lliure se suspenguin si el temps empitjora. Els partits d'hoquei herba de categories inferiors ja s'han ajornat, així com l'amistós que la selecció catalana cadet de rugbi havia de jugar contra Balears. La federació de futbol decidirà avui si suspèn enfrontaments per territoris.

stats