Crònica 30/03/2011

De l''Enciclopedia andaluza' a la preocupació (tardana) pel llegat

2 min

Mai és tard per reinventar-se. Tampoc als 80 anys, malgrat que no és senzill. Jordi Pujol va invertir gran part de la seva conferència -que va durar una hora i quart- a explicar, fil per randa i en diversos actes, la seva contribució a Espanya. Des de finançar, en la seva etapa de banquer, projectes empresarials a Zafra (Badajoz) o l' Enciclopedia andaluza fins a donar suport als Pactes de la Moncloa, a la investidura de Calvo Sotelo quan la democràcia havia estat "humiliada" el 23-F o a apuntalar un Felipe González tocat. I fins a evitar, més recentment, que Espanya fos rescatada per la UE després que el PP negués el suport a Zapatero tot i les peticions de la CDU d'Angela Merkel. Per això a Espanya "no els devem res, més aviat ens ho deuen". I com que no paguen -ni políticament ni econòmicament- cal alçar la vista i passar pàgina.

Passar pàgina i retocar el llegat. Els presidents americans passen el tram final del mandat preocupats pel record que deixen. Ell no, malgrat que en la fase final de la seva presidència, quan l'any 2003 ho va deixar córrer amb José María Aznar, ja es va adonar que Espanya havia tornat a la càrrega i que la feina havia servit de poc. Per això ara, en l'última etapa, vol ser recordat com un líder capaç de rectificar i adaptar-se, no fos cas que, després de donar tantes lliçons, en rebés de les noves generacions de CDC.

Però ahir el públic era veterà al replet auditori de la Pompeu. No hi faltaven alguns alts càrrecs, com tampoc els consellers Felip Puig i Andreu Mas-Colell; el secretari de la Presidència, Francesc Homs; el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, o el secretari d'Exteriors, Senén Florensa. També l'escoltaven Germà Bel, que havia estat diputat del PSC però que ara s'ha convertit en un dels pensadors a qui Pujol més li agrada citar, i Heribert Barrera, amb qui va començar a "construir" el 1980.

stats