Crònica 13/02/2011

2011: l'any electoral de l'Àfrica subsahariana

17 països -Zimbàbue és dubte- celebren aquest any eleccions presidencials; el procés inclou gegants africans com Nigèria i països en procés de reconciliació com Uganda. N'hem triat vuit

Cèlia Cernadas
3 min
Un cartell de campanya del president i vicepresident de Nigèria. Un home ven or al Congo. Les fonts minerals atien el conflicte africà.

Gàmbia

AMB MÀ DE FERRO

Si bé hi ha pocs països a l'Àfrica que siguin democràcies reals, Gàmbia destaca pels límits a les llibertats que ha imposat Yahya Jammeh, al poder des del 94 per un cop d'estat. Un dels seus assessors declarava fa poc que el president és "intocable". Creixent destí turístic per la seva estabilitat i proximitat al Senegal, Gàmbia és d'un dels països més petits i amb menys recursos propis de l'Àfrica.

Txad

EL VEÍ DEL SUDAN

El militar Idriss Déby busca un quart mandat amb diversos fronts oberts: una intermitent rebel·lió al nord, de majoria àrab, i la crisi humanitària i de seguretat que suposa la fronterera i conflictiva regió sudanesa de Darfur. El semidesèrtic Txad ha viscut una convulsa -i poc coneguda- història des de la seva independència, fruit de conflictes interreligiosos. Es calcula que acull uns 200 mil refugiats de les guerres veïnes. Des de fa uns anys, viu un boom petrolier.

Libèria

LA ‘DAMA DE FERRO’ SE LA JUGA

Ellen Johnson-Sirleaf es va convertir el 2006 en la primera i única dona presidenta del continent. Heretava un país destruït pel conflicte civil que va liderar el guerriller -i després president- Charles Taylor, que el tribunal de l'Haia jutja ara per crims de guerra. Ellen Johnson-Sirleaf torna a enfrontar-se a les urnes al futbolista George Weah, i s'espera que el guanyi. La tasca de reconciliació, amb el repte de reinserir els nens soldat, continua sent immensa. Libèria, la república fundada per esclaus americans alliberats, és encara un país en ruïnes, tot i que les Nacions Unides han tornat a autoritzar l'exportació de diamants des del territori.

Uganda

CONTINUÏTAT D’UN GAT VELL

Després de 25 anys al poder, a Yoweri Museveni se li reconeix el mèrit d'haver estabilitzat un país brutalment castigat per dues dècades de rebel·lió instigada des del nord, feu de l'Exèrcit de Resistència del Senyor, amb què l'any 2008 va signar un imperfecte acord de pau. També es considera que ha propiciat l'obertura política i més respecte als drets humans. Aliat clau dels Estats Units a la zona, el veterà Yoweri Museveni ha jugat un paper actiu en conflictes pròxims, des de la guerra a la República Democràtica del Congo fins a Somàlia -al novembre va ser el primer cap d'estat estranger en vint anys a visitar el país-. Res fa pensar que l'únic opositor clar, l'excoronel Kizza Besigye, que l'acusa d'implantar una dictadura sense llei, pugui prendre al president el quart mandat consecutiu.

Nigèria

EL MÉS PETROLIER

Clàssic exemple del que es coneix com la "maledicció dels recursos", el país més poblat de l'Àfrica és també el primer productor de petroli del continent, però la seva gent no se n'ha beneficiat: la meitat viu en la pobresa. A la corrupció monumental, els enfrontaments ètnics i religiosos -el nord és musulmà, el sud, cristià- i les lluites fratricides pels beneficis del cru s'ha sumat el conflicte al delta del Níger, on es concentren els jaciments, i on són habituals els robatoris, els sabotatges i els segrestos de treballadors estrangers. En aquest escenari, el president Goodluck Jonathan afronta a l'abril el primer test a les urnes com a candidat del Partit Popular Democràtic, el mateix que ha dominat Nigèria des de la fi del govern militar, l'any 99. Goodluck Johnatan va heretar l'any passat la presidència per la mort del seu antecessor, Umaru Yar'Adua.

Zimbàbue

MUGABE PRESSIONA

Zimbàbue va sortir a la premsa internacional el 2008, quan es van evidenciar els estralls de la política agrària i econòmica de Robert Mugabe: faltava el menjar i la taxa d'inflació va arribar a les vuit xifres. Després d'unes eleccions molt qüestionades, Mugabe -un dels líders africans de la independència- es va veure forçat a un acord de cohabitació amb el seu rival, Morgan Tsvangirai. L'acord, pensat per dissenyar reformes durant els següents dos anys, expira sense que hi hagi un calendari clar. La formació del president reclama eleccions. Mugabe, al poder des del 1980, s'hi tornarà a presentar.

Rep. Democràtica del Congo

MINERALS I VIOLÈNCIA

Epicentre del que s'ha considerat la guerra mundial africana -que entre el 1998 i el 2003 va involucrar cinc estats veïns i va causar tres milions de morts-, l'acord de pau no ha acabat amb la violència: la població de la zona nord del Kivu viu aterrida i les cicatrius de repetides rebel·lions, en part conseqüència del conflicte interètnic de Ruanda, continuen obertes. Les enormes riqueses minerals del país -diamants, or, coltan- són a l'origen del caos. Joseph Kabila, fill del rebel que va destronar l'extravagant dictador Mobutu Sese Seko i que va rebatejar l'antic Zaire, busca la reelecció amb el beneplàcit internacional.

Madagascar

JOVE PRESIDENT COLPISTA

Sancionat per la Unió Africana, l'exdiscjòckey Andry Rajoelina, de 36 anys, vol legitimar el poder que el 2009 va prendre al seu antecessor, Marc Ravalomana, gràcies als militars. El 70% de la població de la quarta illa més gran del món és pobre i la sida hi fa estralls.

stats