Crònica 02/01/2012

Merkel i Sarkozy alerten que aquest any serà pitjor

El 2011 ha estat un any duríssim per a la Unió Europea. La crisi de l'euro ha portat a una fractura sense precedents entre els estats i ha amenaçat la moneda. Merkel i Sarkozy, però, encara veuen lluny la fi de la crisi.

Laia Forès
2 min
Merkel i Sarkozy alerten que aquest any serà pitjor

BRUSSEL·LESPer als mandataris dels Vint-i-set, Europa encara no ha tocat fons. Si el 2011 la crisi ha arrasat amb força, ha fet caure governs i ha portat a rescatar països, el 2012 pot portar encara a estrènyer-se més el cinturó. En el seu tradicional balanç de final d'any, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va alertar els seus conciutadans que Europa s'estava enfrontant a la "prova més severa des de fa dècades". "El 2012 serà, sense cap mena de dubte, un any més difícil que el 2011", va afegir la mandatària.

El president francès, Nicolas Sarkozy, es va dirigir als francesos en un to semblant. Amb un posat greu va avisar que "el 2012 serà l'any de tots els riscos i tots els perills". "Sóc conscient que, després de dos anys difícils, molts de vosaltres acabeu el 2011 encara més preocupats pel vostre futur i el dels vostres fills. Però l'única manera de conservar la nostra sobirania, de controlar el nostre destí, és escollir la via de les reformes", va afegir el president gal.

L'economia marcarà l'any que comencem, però la crisi financera ha derivat en una de política que la nova presidència de torn danesa haurà de pilotar. Davant d'aquest context, quins reptes haurà d'afrontar la Unió Europea enguany?

Sortir de la crisi

El principal problema que té la UE és la crisi de l'euro. En les últimes setmanes ha fet esforços agònics per convèncer els mercats de la solvència de la moneda única, però els esforços s'hauran de concretar el 2012. Els socis de l'eurozona volen aprovar al març el nou Tractat intergovernamental per reforçar la disciplina fiscal. Entrarà en vigor quan almenys nou països ratifiquin el text.

Evitar la ruptura

El repte no és només aprovar el nou Tractat sinó evitar que les tensions per haver aïllat el Regne Unit acabin amb un trencament definitiu de la UE. Londres ha vetat la reforma dels tractats de la Unió i la resta de països han decidit impulsar l'acord al marge del paraigua europeu sense el Regne Unit. La decisió d'apartar el govern de David Cameron podria agreujar la divisió europea en els pròxims mesos.

Reforma de la PAC

Hi ha altres temes a banda de la crisi de l'euro. El més destacat, almenys pel volum econòmic que representa, és la reforma de la política agrària comuna (PAC). Enguany toca negociar les ajudes agrícoles europees que es donaran a partir del 2013. Hi haurà menys diners per repartir i es promocionaran les ajudes per als agricultors que impulsin pràctiques respectuoses amb el medi ambient.

Pressupostos

A la presidència danesa també li tocarà encetar una de les negociacions més dures, la del nou marc financer per al període 2014-2020. A finals de l'any que ara comença haurien d'estar pràcticament acordats els nous pressupostos. Espanya rebrà menys diners a partir del 2014.

stats