RELACIONS WASHINGTON-ISLAMABAD
Crònica 17/06/2011

El cap de l'exèrcit pakistanès lluita per mantenir el càrrec

Jane Perlez
3 min
Soldats pakistanesos al costat d'un punt de control de l'exèrcit a tocar de la frontera afganesa, atacat pels talibans el 3 de juny

The New York Times IslamabadAshfaq Parvez Kayani, el general en cap de l'exèrcit del Pakistan, lluita per conservar el càrrec i mantenir la disciplina de les tropes. El seu declivi va començar a principis del mes passat quan els nord-americans van matar el líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, que s'amagava a Abbottabad. Des de llavors, Kayani ha hagut de fer front a l'enuig d'oficials de tots els rangs, descontents per l'estreta relació del general amb els Estats Units, per la qual cosa s'havia arribat a insinuar que Kayani podria estar planejant un (més que improbable) cop d'estat.

El destí de l'exèrcit pakistanès el decideix el Cos de Comandants, un consell format per onze oficials d'alt rang. Gairebé tots onze havien demanat al general Kayani més duresa amb els EUA, encara que això suposés trencar del tot les relacions. Amb tot, Washington no li ho ha posat fàcil a Kayani i ha mantingut la seva acostumada línia dura contra el Pakistan, tot i saber que en cas que el general fos destituït, els EUA haurien de fer front a un comandament molt més antiamericà.

Per salvar la reputació de l'exèrcit que dirigeix i assegurar-s'hi la supervivència, el general Kayani ha visitat dotzenes de casernes, menjadors i equipaments militars, en les sis setmanes posteriors a la mort de Bin Laden. L'objectiu era aconseguir el suport de les seves tropes, majoritàriament antiamericanes.

En una sessió a la Universitat Nacional de la Defensa -la principal acadèmia militar del país, a Islamabad-, celebrada a finals de maig, un oficial va protestar per la política de cooperació amb els Estats Units de Kayani: "Si ells no confien en nosaltres, com podem confiar nosaltres en ells?". "No podem", va ser la lacònica resposta del general.

Un altre motiu de preocupació per a Kayani és el fet que el creixent sentiment contrari als EUA fa que sigui molt difícil motivar els soldats per lluitar contra la insurgència dels talibans pakistanesos, una lluita que molt sovint es percep com a nord-americana. Així, entre els militars s'instal·la la sensació que donar suport a la causa nord-americana és anar contra el poble pakistanès.

Reaccionant a la pressió de les seves tropes, Kayani ha esdevingut un soci cada vegada més obstinat amb les delegacions nord-americanes que han visitat el Pakistan per mirar de salvar la malmesa relació entre els dos països després de l'assassinat de Bin Laden, segons fonts diplomàtiques de les dues bandes.

Un exemple evident de la intransigència del Pakistan és la informació publicada pel The New York Times aquesta setmana, segons la qual l'agència d'espionatge pakistanesa va detenir cinc confidents de la CIA pel cas Bin Laden. Segons fonts de l'exèrcit nord-americà, un dels detinguts era un metge que va arribar a ser comandant a l'exèrcit del Pakistan. En un comunicat, les forces armades pakistaneses van negar després aquest extrem, afirmant que cap dels seus oficials havia estat detingut. Sigui com sigui, la tibantor s'ha instal·lat en la relació entre els dos països.

El millor patrocinador de l'exèrcit

El general Kayani va advertir al director de la CIA, Leon E. Panetta, de visita al Pakistan el cap de setmana passat, que no s'acceptaran més missions independents de l'espionatge nord-americà en territori pakistanès. I els membres del Cos de Comandants, per la seva banda, van advertir en un comunicat que els atacs del Pentàgon amb avions no tripulats ( drones ) contra milícies tribals resulten "inacceptables".

Amb tot, els Estats Units segueixen sent el patrocinador més important del l'exèrcit pakistanès, que rep prop de 1.400 milions d'euros l'any de Washington.

stats