Crònica 08/03/2011

El líder libi ofereix negociar i l'oposició s'hi nega

Redacció
2 min

El coronel Muammar al-Gaddafi va continuar ahir la seva ofensiva per recuperar terreny a la zona alliberada per la insurgència, però no tan sols va moure fitxa en el terreny militar. La cadena de televisió Al-Jazira va informar ahir a la nit que Gaddafi ha proposat als rebels una reunió del Congrés General del Poble, el Parlament del país, amb la finalitat d'aplanar el camí a la seva retirada del poder, però amb certes garanties com no ser jutjat. Poc després, Al-Jazira va afegir que els rebels han rebutjat l'oferiment, perquè suposaria una retirada amb honor i això "ofendria les víctimes". El diari àrab Asharq Alawsat assegurava en la seva edició d'ahir, en la mateixa línia, que el coronel estaria disposat a marxar si l'oposició garantís la seva seguretat i la de la seva família, citant "fonts líbies ben informades de Bengasi", controlada pels rebels.

Les forces de Gaddafi, mentrestant, van continuar la seva contraofensiva, però no va transcendir que hi hagués canvis significatius en la correlació de forces. Tret que, a última hora, les forces lleials al règim havien recuperat el poble de Bin Jauad i avançaven cap al port petrolier de Ras Lanuf, que segons la premsa internacional que és sobre el terreny continuava sota control dels opositors. Algunes de les ciutats on s'ha fet forta l'oposició continuaven sota el foc de les forces lleials a Gaddafi, que tanmateix no arribaven a endinsar-s'hi per emprendre combats porta a porta.

A l'oest del país continuaven els combats sobre la ciutat de Zaouia, a 50 quilòmetres de la capital, Trípoli, que en tancar aquesta edició estava sota un fort atac de les forces progovernamentals.

A Misurata, entre Trípoli i Sirte, la ciutat natal i bastió del dictador, també era escenari de forts enfrontaments i testimonis locals citats per Al-Jazira parlaven de com a mínim 18 morts. Els portaveus de l'oposició asseguraven que mantenien la població sota control.

"Una altra Somàlia"

En una entrevista a la cadena Al-Arabia, Saadi Gaddafi, fill del coronel, va afirmar que si el seu pare era derrocat el país cauria en una guerra civil i es convertiria en "una altra Somàlia", amb xocs entre les diferents tribus. El mateix Gaddafi, en una entrevista a France 24, va tornar a culpar Al-Qaida de la inestabilitat al país.

stats