DOS ATEMPTATS EN DOS DIES
Crònica 10/03/2011

Els líders tribals pakistanesos, nou objectiu dels talibans

Un nou atac contra civils va sacsejar ahir la zona fronterera del Pakistan amb l'Afganistan. Van morir almenys 36 persones i hi va haver 50 ferits quan un jove es va immolar en un funeral a Peshawar.

Pau Miranda
2 min
Un grup de veïns i de forces de rescat remenen els objectes personals dels morts durant l'últim gran atemptat talibà al nord-oest del país. A Peshawar van morir ahir gairebé 40 persones.

Corresponsal a islamabadEls talibans pakistanesos (TTP) van trigar molt poc a reivindicar l'atemptat, que anava dirigit contra el comitè tribal d'aquesta zona -o "comitè de pau", com se'ls anomena aquí-, que s'oposa a les accions talibanes i que dóna suport a l'exèrcit pakistanès en la seva lluita contra els militants del TTP.

L'objectiu de l'atacant va ser el funeral per la dona d'un dels líders tribals, Hakim Khan, que encapçala una de les milícies antitalibanes que cada vegada són més habituals per tota la regió nord-occidental del Pakistan, la més castigada per la insurgència radical islamista. Segons diverses fonts, el portaveu del TTP que va reivindicar l'atac va afirmar que aquestes milícies populars són aliades del govern pakistanès i, per tant, dels EUA. "Continuarem amb els nostres atacs", va afirmar en una trucada a l'agència Reuters.

Els testimonis citats per diversos mitjans locals afirmen que un noi es va afegir en l'últim moment al més d'un centenar de persones que es dirigien al cementiri. Segons els supervivents, el grup fins i tot va esperar a començar la pregària perquè s'hi incorporés el nouvingut, que portava la típica manta amb què es cobreixen molts homes per protegir-se del fred. El suïcida va aprofitar que no hi havia vigilància policial i, quan es va trobar enmig del grup, va fer esclatar la seva càrrega explosiva.

"Semblava el dia del judici final"

Les televisions locals mostraven ahir imatges d'una enorme destrucció. "Quan vam arribar al lloc de l'explosió semblava el dia del judici final, hi havia morts i ferits per tot arreu", afirmava Anwar Khan, que va ajudar a traslladar desenes de ferits als hospitals de Peshawar, la gran ciutat del nord-oest del Pakistan. Ahir a última hora la xifra de víctimes mortals era de 37, però les autoritats reconeixien que és possible que n'hi hagi més, ja que molts dels ferits estaven en estat crític.

Aquest atemptat arriba en una setmana en què el Pakistan ha viscut greus episodis de violència. Fa tot just dos dies hi va haver un altre atemptat a la ciutat de Faisalabad, al centre del país. 25 persones van morir en esclatar un cotxe bomba que, segons diverses fonts, tenia com a objectiu la seu local dels serveis secrets pakistanesos en represàlia per la mort d'un líder talibà a mans de la policia en aquesta ciutat. I fa una setmana, tres pistolers talibans van acabar amb la vida del ministre federal de Minories, Shabhaz Bhatti, per les seves crítiques a la legislació antiblasfèmia.

stats