SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 19/07/2011

Els lladres entren a robar cada dia en 62 habitatges catalans

Catalunya ha registrat durant el primer semestre de l'any un augment del 13,86% dels robatoris amb força a habitatges. De mitjana, es produeixen arreu del territori uns 62 robatoris diaris.

Marta Català
2 min
Veïns d'Ulldecona protestant la setmana passada per la mort d'una dona en un assalt violent.

Barcelona.Els robatoris en habitatges han augmentat un 13,86 en el primer semestre de l'any respecte al mateix període del 2010. En concret, aquest any se n'han produït 11.336, cosa que suposa una mitjana de 62 robatoris diaris arreu de Catalunya, segons dades dels Mossos.

Hi ha preocupació i els Mossos han creat l'anomenat Programa Operatiu Específic (POE) per combatre el problema. Volen treballar per frenar els lladres d'interior de domicilis que afecten tant blocs d'habitatges i cases en zones urbanes i urbanitzacions, com habitatges dispersos situats en zones rurals.

El sotscap operatiu dels Mossos, Josep Milan, va dir ahir que és molt necessària la col·laboració ciutadana. De fet, els Mossos recomanen que en cas que un ciutadà se'n vagi de vacances, és important que ho comuniqui als veïns de confiança. Els investigadors fan una crida als veïns perquè truquin a la policia en cas de detectar moviments i sorolls sospitosos. Les dades continuen a l'alça, perquè el 2010 ja es va registrar un augment d'un 17,2% d'aquesta mena de delicte. En l'àmbit de resolucions, la policia de la Generalitat ha guanyat eficàcia. Així, durant el primer semestre del 2011 i respecte al mateix període de l'any anterior, la resolució en casos de robatoris amb força en interior de domicili passa d'un 15% a un 17%, i en els casos de robatoris violents, d'un 46% a un 58%.

Els robatoris amb violència o intimidació també han registrat un increment del 3,9% aquest any, i això suposa que en el primer semestre de l'any es van produir 237 casos (1,3 al dia), davant dels 228 del mateix període de l'any passat, en què van acabar augmentant un 11,8 %.

Pel que fa al nombre de detencions, també hi ha un augment molt significatiu. Durant el primer semestre d'enguany, les detencions per robatori amb força van augmentar un 39%, i pels robatoris violents, un 9%.

Catorze grups criminals

Des que va començar d'any, la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos ha desarticulat catorze grups criminals, acusats de 136 robatoris, en operacions que han comportat 82 detinguts, 54 dels quals han ingressat a la presó. El subcap operatiu dels Mossos, Josep Milan, ha insistit a dir que cada vegada hi ha menys grups de lladres especialitzats i, en canvi, més grups "oportunistes" sense experiència. De fet, durant el primer semestre de l'any la meitat de les detencions corresponen a grups no especialitzats, segons va explicar Milan.

stats