Crònica 02/12/2011

La llei de consultes preveu un cens propi

La llei de consultes que prepara el Govern no podrà usar el cens oficial de l'Estat. Una de les alternatives amb més força és el registre del veïnatge civil, que inclou els immigrants amb dos anys de residència.

Roger Tugas
2 min
La vicepresidenta Joana Ortega en el ple del Parlament d'aquesta setmana.

BARCELONA.La fórmula que utilitzarà la vicepresidenta Joana Ortega per esquivar l'aval de l'Estat per convocar referèndums va agafant forma. La clau es troba en el cens de votants que el Govern utilitzi, un aspecte que el projecte de llei de consultes que ultima no concretarà. D'aquesta manera, Ortega vol poder organitzar consultes "sense utilitzar la via del referèndum" com un regateig al marc competencial, que reserva a Madrid aquesta facultat. En el reglament posterior s'especificarà el cens a utilitzar, que no podrà ser l'oficial. Segons ha sabut l'ARA, una de les opcions que està agafant més força és el registre del veïnatge civil, el lligam que determina la subjecció d'una persona amb les lleis catalanes. Inclou tothom nascut a Catalunya o amb pares catalans, els que fa més de deu anys que hi resideixen i els que després de viure-hi dos anys ho sol·licitin.

Aquest cens respon a les característiques descrites a l'avantprojecte de llei, en fase de consulta des de la setmana passada i que fixa que les persones legitimades per votar són aquelles amb "condició política de catalans" o les majors de 18 anys inscrites al padró d'algun municipi català que resideixin "legalment" a Espanya. Inclouria, per tant, els immigrants sense nacionalitat espanyola, però no els que estan en situació irregular, que sí que podien votar a les consultes sobiranistes.

L'avantprojecte de llei també especifica que el Govern o els ajuntaments podran consultar la ciutadania amb una pregunta binària o amb múltiples respostes, tot i que l'objecte s'haurà de limitar a les competències de qui convoqui la consulta. Els ciutadans també podran impulsar una consulta nacional si recullen 50.000 signatures de suport o una d'àmbit local si n'obtenen entre 50 o fins a més de 5.000 segons la grandària del municipi. Cada ajuntament, però, podrà modificar aquesta xifra, sempre que sigui a la baixa. Els catalans amb dret a vot el podran exercir de manera presencial, per correu o per mitjans electrònics que caldrà regular.

Una altra opció d'Ortega per evitar el conflicte competencial seria elaborar un cens d'inscripció voluntària. Una decisió que s'esvairà després de l'aprovació del projecte de llei -segurament el Govern ho farà abans de final d'any- i de cara a una possible consulta per reforçar o validar el pacte fiscal.

stats