Crònica 26/02/2011

En llibertat però acusats de suborn i alteració de preus

Sara González
2 min
L'advocat de Vergé, Francesc Jufresa, ahir just després de sortir del jutjat.

BARCELONA.Suborn i alteració de preus de concursos i subhastes públiques. Són les lloses delictives que pesen sobre Jordi Vergé, el gerent de carreteres de la demarcació de Girona de GISA, i sobre Juan Mozo, directiu de la constructora Rubau Tarrés. Més de 24 hores després de la detenció, la jutge d'instrucció va decidir ahir deixar-los en llibertat provisional amb càrrecs i sense fiança. Tots dos es van negar a declarar per recomanació dels seus advocats, ja que el cas encara està sota secret de sumari i els acusats no coneixen els fets concrets que se'ls imputen.

La fiscalia exigia mà dura: presó provisional incomunicada. Però la jutge va decidir que no hi havia risc de fuita ni de destrucció de proves. Els advocats, Francesc Jufresa i Carles Monguilod, van considerar "desproporcionada", i fins i tot "cruel", la petició de la fiscalia, ja que es tracta, segons els lletrats, d'una "mesura extrema, excepcionalíssima i, en aquest cas, injusta". Per això els advocats van titllar de "bona senyal" la decisió final de deixar en llibertat sense cap tipus de fiança els dos acusats, que s'hauran de presentar periòdicament al jutjat.

Vergé i Mozo, els telèfons dels quals han estat intervinguts durant els últims mesos, van arribar al jutjat a primera hora del matí escortats per la Guàrdia Civil, però no hi van entrar fins poc abans de la una del migdia. Tots dos es van negar a prestar declaració. "Això no pressuposa que siguin culpables", van insistir tant Monguilod, l'advocat de Mozo, com Jufresa, el lletrat de Vergé, que van explicar que es tracta d'un "dret fonamental" que els advocats recomanen exercir quan el cas està sota secret de sumari i, per tant, els clients no coneixen amb detall els fets delictius dels quals se'ls acusa. En tot cas, els lletrats van demanar que es respecti la presumpció d'innocència i van subratllar que quan el sumari sigui públic els dos imputats "donaran explicacions" sobre totes les qüestions que els siguin requerides.

Fins a cinc persones, entre les quals el gerent de GISA, van ser detingudes dijous per una presumpta trama orquestrada per diverses empreses de les comarques gironines. Després del registre a la seu a Barcelona de l'adjudicatària de les obres públiques de la Generalitat, tres dels detinguts, empresaris gironins, van quedar en llibertat el mateix dijous. Només Vergé i Mozo van quedar retinguts per passar a disposició judicial. En el cas hi ha una desena de persones més imputades.

stats