SANITAT
Crònica 22/03/2012

Les llistes d'espera augmenten un 42% per les retallades

Les retallades han disparat les llistes d'espera, que han crescut un 42% l'últim any. Segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, l'augment "és assumible" perquè són operacions "que poden esperar".

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA."No són els resultats que voldria tenir un conseller de Salut", reconeixia ahir el conseller Boi Ruiz abans de presentar el balanç de l'activitat sanitària pública de l'últim any. I és que les retallades han disparat les llistes d'espera per a operacions, que han crescut un 42%, tot i que Salut atribueix un percentatge menor (28%) a les retallades, ja que una part correspon al creixement natural de la població. De mitjana, el temps d'espera s'ha incrementat en 14,6 dies. Segons Salut, són patologies que poden esperar. L'augment de les llistes d'espera "és assumible" i "no té un efecte negatiu sobre el pacient", va insistir Boi Ruiz abans de marxar a mitja presentació sense atendre les preguntes. Això sí, abans va agrair "l'esforç" i la "renúncia" dels treballadors que han fet possible que s'hagi mantingut "l'equitat" del sistema sanitari.

Un augment del 42%Les llistes d'espera sumen 23.870 nous pacients en un any

Entre desembre del 2010 i desembre del 2011 s'ha passat de 56.670 pacients en llista d'espera per ser operats d'alguna de les 14 intervencions més comunes -com cataractes, hèrnies i varius- a 80.540. Això significa 23.870 pacients més i un augment del 42%, el doble que sis mesos bans. No obstant, Salut només atribueix a les retallades 17.905 pacients, ja que la resta són fruit de l'envelliment de la població. "El temps d'espera augmenta en les patologies que poden esperar i això no s'ha traduït en un increment d'operacions urgents", va dir Ruiz.

El temps d'espera per a les operacions programades ha passat de 4,11 a 4,57 mesos, uns 14 dies més. "Són malalts que no tenen un risc vital", va afegir el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, que sí va reconèixer que el retard en la intervenció "afecta la seva qualitat de vida". El gruix de l'impacte de les retallades ha estat en la cirurgia no urgent i, concretament, en les 14 intervencions que tenen un temps d'espera garantit de menys de sis mesos. Això, però, canviarà, ja que el Govern aplicarà un nou model de gestió de les llistes d'espera que entrarà en vigor d'aquí mig any.

Objectiu: reducció del 2%Es volen reduir les llistes d'espera sense contractar més activitat

Amb un 7% menys de pressupost, Salut va contractar l'any passat menys activitat als hospitals, que s'ha traduït en l'augment de les llistes d'espera. Ara Salut vol reduir-les un 2%. Això no es farà contractant més activitat als hospitals sinó demanant-los que facin més operacions i menys activitat mèdica, que assumirà l'atenció primària.

Menys visites al CAPUn 5% més de visites a metges i infermeres d'atenció primària

Precisament, l'atenció telefònica ha aconseguit reduir en un 5% el nombre de visites al CAP. Els motius de consulta més freqüents són la hipertensió arterial en els adults i les revisions mèdiques en les criatures.

Despesa farmacèuticaLa farmàcia ha impedit assolir el 100% d'objectiu d'ajustament

Salut havia de reduir la seva despesa en 896 milions d'euros i ha acomplert l'objectiu en un 96%. "Ens hem desviat en l'àmbit de la farmàcia", va reconèixer Padrosa. El desviament va ser de 400 milions d'euros. Reduir aquesta factura és un dels objectius per a aquest any.

stats