CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Crònica 07/03/2012

La lluita fratricida entre els republicans afavoreix Obama

Les primàries passen factura als republicans. La lluita interna afavoreix Obama a les enquestes, que ahir va contraprogramar el Superdimarts amb un pla d'ajut per als que no poden pagar la hipoteca.

Núria Ferragutcasas
2 min
La lluita fratricida entre els republicans afavoreix Obama

WASHINGTONLa lluita fratricida dels últims mesos entre els republicans ha millorat les opcions de reelecció de Barack Obama. Per això, els candidats conservadors han començat a reconduir els seus atacs contra el president en temes com l'amenaça nuclear de l'Iran, l'elevat preu dels combustibles o la seva reforma sanitària. El candidat favorit, Mitt Romney, s'ha ressentit bastant dels atacs dels seus oponents republicans, ja que el seu desavantatge d'intenció de vot respecte d'Obama ha crescut fins als cinc punts i ha perjudicat el seu suport entre el votant independent, imprescindible per guanyar les presidencials del novembre. Un 48% d'aquest electorat el valora de manera negativa, segons una enquesta de la cadena NBC.

Durant els últims dies l'exgovernador de Massachusetts ha augmentat els seus atacs contra el president Obama per reforçar el seu perfil presidencial, i ahir esperava consolidar la seva candidatura en les primàries del Superdimarts. Milers de republicans van votar en deu estats per elegir 419 delegats, un 40% dels necessaris per aconseguir la nominació. Al tancament d'aquesta edició les enquestes donaven una victòria de Romney com a mínim en quatre estats i estava empatat amb Rick Santorum a l'estat clau d'Ohio i al de Tennessee.

Obama, també en campanya

Malgrat que la lluita republicana ha desgastat el favorit per fer-li ombra, el president Obama té cada cop més complicacions per guanyar la reelecció. Per això, ahir va contraatacar i va robar protagonisme a la supercita electoral dels republicans amb la presentació d'un pla d'ajuda per a les famílies que tenen dificultats per pagar les seves hipoteques. Segons el govern, tres milions de propietaris d'habitatges es podran estalviar cada any 1.000 dòlars si decideixen refinançar el seu crèdit.

Obama ho va anunciar ahir en la primera roda de premsa que va fer des del novembre, en la qual també va retreure als republicans la frivolitat amb què tracten els afers de política internacional. L'ara president va picar l'ullet als votants llatins, claus per a la seva reeleció, quan va prometre una reforma migratòria durant el seu segon mandat.

stats