INNOVACIÓ ALS PARQUETS
Crònica 09/01/2011

Quan l'ordinador interpreta ell sol els mercats

Graham Bowley
3 min
Bloomberg, Universitat

The New York Times / Nova york.Els operadors financers amics de les matemàtiques s'han armat de potents ordinadors que els ajuden a fer lectures rapidíssimes de notícies, editorials, webs d'empreses, aportacions de blogs i fins i tot missatges de Twitter, i deixen que siguin les màquines les que decideixin quines conseqüències pot tenir tot plegat per als mercats.

El desenvolupament va molt més enllà del material digital que podríem anomenar estàndard, com ara les llistes de les notícies més llegides o més reenviades per e-mail. En alguns casos, els ordinadors fins i tot processen les paraules dels redactors, l'estructura de les frases i, de tant en tant, alguna emoticona. La típica picada d'ullet acompanyada d'un somriure -;)-, per exemple, pot molt fàcilment voler dir que les coses pinten bé per als mercats. I en aquests casos, sovint sense cap mena d'intervenció humana, els programes interpreten la notícia i sobre la base d'això actuen.

Vista la volatilitat dels mercats i la preocupació que les operacions computades puguin exagerar-ne els alts i baixos, la idea que Wall Street està gestionant programes per a notícies podria convertir-se en el malson de l'inversor.

Però aquest desenvolupament, en què es treballa des de fa anys, forma part de la revolució tecnològica que està remodelant Wall Street. En un negoci en què la informació és la mercaderia més valuosa, els qui operin en els mercats ajudats dels ordinadors més intel·ligents i més ràpids podran maniobrar millor que els seus rivals i superar-los.

Moltes d'aquestes maquines lectores robotitzades van més enllà dels números i intenten analitzar el "sentiment" de mercat, aquella mena d'intuïció dels inversors sobre els mercats. Les notícies i els rumors en els mitjans de comunicació de societat -"dades desestructurades", en diuen-, com si fossin xifres econòmiques, poden fer canviar l'estat d'ànim dels inversors i fer passar de l'optimisme a la depressió.

Filtres automàtics de notícies

Ja fa anys que operadors experts en tecnologia buiden tota mena de dades dels articles de notícies, notes de premsa i webs corporatives. Però ara han sortit uns programes nous, de base lingüística, que van més enllà. Agències de notícies com Bloomberg, Dow Jones i Thomson Reuters han adoptat la idea, i ofereixen serveis que suposadament ajudaran els seus clients de Wall Street a filtrar notícies automàticament.

Alguns d'aquests programes no semblen pas gaire complicats. Dow Jones, amb l'ajuda d'alguns acadèmics de la Universitat de Columbia i de la Universitat de Notre-Dame, ha elaborat un diccionari d'unes 3.700 paraules que poden indicar canvis de "sentiment". Entre els conceptes encoratjadors en trobem alguns d'obvis, com ara "ingenuïtat", "fortalesa" i "guanyador". I entre els que desanimen "secretisme" i també "risc".

El software identifica el tema d'una història i a continuació n'examina les paraules concretes. Els programes s'han dissenyat perquè puguin reconèixer el significat de paraules i frases dins de contextos; per exemple, tenen la capacitat de distingir entre "bo" i "molt bo".

Intèrprets d'emoticones

Bloomberg fa seguiments d'articles de notícies i Twitter alimenta i avisa els seus clients si molta gent sobtadament està enviant missatges sobre, posem per cas, IBM. Lexalytics, una empresa d'anàlisi textual, diu que ha desenvolupat uns algoritmes que treuen tot el suc dels missatges de Twitter. I això inclou emoticones com ara la cara feliç -:)- i la infeliç -:(-.

El nombre d'escèptics és alt, però els promotors insisteixen en què és qüestió de temps que el software acabi tenint molt d'èxit entre els operadors financers.

Els que tenen un bon domini de la informàtica hi estan molt atents. Segons Aite Group, una consultoria de serveis financers, hi ha un 35% d'empreses que estan valorant la possibilitat de fer servir fluxos de dades desestructurades. Fa dos anys, només els usaven un 2% d'aquestes empreses.

Aquests operadors sovint fan servir els programes per gestionar riscos fins al punt, per exemple, que quan entren males notícies aturen totes les operacions. Però els experts del sector diuen que els programes que analitzen notícies també mouen els mercats. Al maig passat, quan la crisi financera a Grècia s'anava agreujant, els ordinadors de Wall Street van processar un article que duia al titular la paraula "abisme", i van començar a generar indicacions de vendre, segons afirmen aquests experts.

Vénen més canvis

Alguns ja avisen que als mercats s'està obrint una creixent escletxa digital. Els operadors rics, que es poden permetre tecnologia sofisticada, tenen avantatge. La tecnologia pot haver desnivellat el terreny de joc i els reguladors haurien de fer un seguiment d'aquests operadors de gran velocitat.

Els experts ja parlen d'una cosa encara més nova: programes que digereixen automàticament la televisió. Els experts diuen que les innovacions no s'aturaran aquí. Alguns operadors ja fan servir un programa que analitza afirmacions dels executius, que filtren en una mena de detector de mentides.

stats