PARLAMENT EL NOU GOVERN Reportatge
Crònica 20/01/2011

Amb la lupa d'exconseller

Sara González
3 min
Joaquim Llena, Montserrat Tura i Carme Capdevila van explicar ahir el seu primer dia a l'oposició a l'ARA.

Aun ritme més chill out , des de l'angle de l'oposició i amb un gran bagatge a la butxaca, els exconsellers del govern tripartit van veure ahir, per primera vegada en aquesta legislatura, com els seus antics escons de govern eren ocupats pels seus successors, amb segell convergent. No se'ls va fer estrany, asseguren. Molts d'ells ja havien tastat força anys l'oposició. Però ara ho fan amb la perspectiva de qui coneix els intríngulis i responsabilitats d'encapçalar una conselleria, una experiència que els aporta empatia però també exigència a l'hora de valorar els primers passos dels nous responsables.

Era el primer ple de la legislatura, en el qual Artur Mas va explicar l'estructura del seu Govern. Els exconsellers, encara amb una actitud paternalista sobre la seva àrea, tenien la lupa preparada. "S'ha carregat una de les banderes de l'autogovern de Catalunya", lamentava l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura, sobre l'eliminació de la secretaria de Serveis Penitenciaris.

"En una nació que aspira a tenir tots els atributs, des del punt de vista de rang, de competències, d'objectius i d'ambició, el Govern ha situat la justícia en última instància i, pel que fa als drets civils i els drets històrics, hi acaben de col·locar una persona -Pilar Fernández Bozal- que mai els ha reivindicat, sinó tot el contrari", continuava.

L'exconseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Joaquim Llena (PSC), que veia amb bons ulls que Política Forestal torni a estar supeditada a la seva exàrea, l'escoltava amb el nas arrufat i gest de preocupació. "És de justícia donar els cent dies de marge al Govern. Però el cuquet intern que portes a dins et diu que de moment hi ha molta gesticulació i oblits importants", argumentava el diputat lleidatà. L'exemple? "El president no sap on és Recerca i l'obsessió per canviar noms, amb un deix una mica carcota".

Canvis de nom gratuïts

I l'exconsellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, d'ERC, ho constatava: "Em dol que quan s'ha fet una feina per la diversitat de famílies ara tornem a la simplificació de Benestar Social i Família". El mateix passa, segons la diputada gironina, amb l'Institut Català de les Dones, que torna al nom en singular. També lamentava la supressió de la secretaria d'Infància i Adolescència, que "desvirtua" la llei de la infància del tripartit. Sobre el seu relleu, Josep Lluís Cleries, admetia que "té una àmplia trajectòria, però des de l'oposició" i li aconsellava mantenir "un tarannà prudent".

A les peticions s'hi sumava Llena amb certa impaciència: "Ja li he dit al conseller -Josep Maria Pelegrí- que ni se li acudeixi reobrir el tema de les ZEPAS (zones especials de protecció per a les aus), ja que estàvem en fase d'incompliment de la sentència dels tribunals europeus. Després d'una feinada brutal, l'hi deixem lligat i només l'ha d'enviar".

Desempellegar-se del ritme frenètic de la conselleria no els és fàcil. "Encara estic una mica apressada perquè el record dels set anys a la conselleria és molt proper", reconeix l'exconsellera de Salut, Marina Geli, amb el cor "encongit" per la proposta de retallades. "Retallar un 10% de despesa vol dir tancar serveis. És fals que hi hagi massa despesa", alerta Geli, que reconeixia que després de fer molts quilòmetres i conèixer el país està "madura per a l'oposició i construir alternativa".

Van amb lupa, i també amb calculadora. Llena assenyala que l'aprimament de la Generalitat anunciat per Mas no arriba als sis milions d'euros d'estalvi i significa el 0,015% del pressupost català. "Si li restes els trucs i les trampes, es queda en un 0,009%". El primer dia com a exconsellers d'ofici i no en deixen passar una. I tal dia farà un any.

stats