Crònica 07/05/2011

La majoria d'escocesos no votarien avui la independència

Niall O'gallagher
2 min

PERIODISTA POLÍTIC ESCOCÈSAhir Alex Salmond, líder del Partit Nacional Escocès (SNP), va fer història quan va ser reelegit primer ministre d'Escòcia amb uns resultats excel·lents. Salmond porta de cap celebrar un referèndum sobre la independència del país. I amb la majoria absoluta que ha aconseguit al Parlament de Holyrood, a Edimburg, té via lliure per celebrar la consulta sobre el trencament d'Escòcia amb el Regne Unit.

Els resultats de les eleccions de dijous són un triomf per al partit d'Alex Salmond, que repetirà com a primer ministre després de 4 anys al poder. Fins fa poques setmanes, totes les enquestes situaven l'SNP per darrere del partit laborista d'Escòcia, liderat per Iain Gray. Però durant les últimes setmanes de campanya electoral, els laboristes van perdre pistonada davant d'Alex Salmond, un polític carismàtic que ha basat la seva reelecció en els bons resultats de la gestió del seu govern en minoria.

El partit de Gray ha sofert una derrota dolorosa i el líder laborista ha dit que a la tardor deixarà el poder dins del partit. Els integrants de la coalició que governa al Regne Unit també n'han sortit malparats: els conservadors i els liberaldemocràtes han perdut diputats en comparació amb les anteriors eleccions, el 2007, i els resultats són francament dolents.

Assumir la fiscalitat

Dissenyat per l'arquitecte català Enric Miralles, el Parlament autònom d'Escòcia té competències sobre salut, educació i justícia. També pot gestionar l'impost sobre la renda, amb un marge de 3 cèntims per lliura. Ara s'està tramitant una nova llei a Londres que donarà més competències en fiscalitat al Parlament escocès. Alex Salmond vol enfortir aquests poders i tirar endavant una llei que permeti celebrar un referèndum a finals de la legislatura. L'SNP vol fer el referèndum sobre la independència abans de les pròximes eleccions, que seran el 2016. Segons les enquestes, si el referèndum se celebrés demà, la majoria d'escocesos no votarien la independència. Però Alex Salmond espera poder-los fer canviar d'opinió.

stats