Crònica 12/01/2011

Vincent Maurepàs: "Per a la majoria de gent la reconstrucció és una fal·làcia"

Sobre el terreny Fa 34 anys que Intermón-Oxfam treballa a Haití per pal·liar la misèria Còlera L'organització lluita contra el brot de la malaltia amb programes de tractament de l'aigua per a un milió de persones Arròs Promou les cooperatives locals

Cristina Mas
2 min
Uns nens miren una fotografia del seu pare, Joseph Dessources, un sastre a qui Oxfam ha proporcionat una màquina de cosir, al campament de Corrail.

Com valora la situació actual que viu el seu país?

En els primers moments després del terratrèmol la resposta d'emergència va ser força bona, perquè es va garantir que els supervivents podrien tirar endavant, però després la situació de la gent s'ha anat fent més crítica.

Per què és tan lenta la reconstrucció?

El govern haitià no està actuant amb prou decisió i no sap cap on va. I la comunitat internacional no està aportant prou recursos. Les organitzacions humanitàries no podem assumir, per exemple, la reconstrucció de les cases si no es resol abans el tema de la propietat de la terra, que aquí es crucial. El govern hauria de prendre decisions polítiques per afavorir la reconstrucció.

Què opina del polèmic procés electoral?

Després del terratrèmol, la majoria d'actors polítics van demanar al govern que prioritzés la reconstrucció per davant de l'organització de les eleccions. La situació política ha tingut un impacte molt negatiu en el procés de reconstrucció, però també la falta de recursos, perquè els donants internacionals no han complert els seus compromisos.

Creu que va ser un error celebrar les eleccions de novembre?

La democràcia sempre és benvinguda, però en la situació particular d'Haití i després d'un cop tan fort com el terratrèmol, la prioritat hauria d'haver sigut la reconstrucció. Calia un consens nacional al voltant d'això, amb tots els agents polítics i socials.

Què opina de la resposta de la comunitat internacional?

Els principals donants han actuat més seguint les seves pròpies prioritats que les necessitats sobre el terreny. No s'han coordinat amb el govern i això també ha restat capacitat de planificació a les autoritats haitianes. La Comissió Interina per a la Recuperació d'Haití té una dinàmica que no afavoreix la reconstrucció. La majoria de la població no ha vist cap canvi: per ells, la reconstrucció és una fal·làcia. Potser la principal dificultat que afrontem les ONG és que treballem amb un poble totalment desesperançat.

Si no hi ha seguretat, la reconstrucció avança amb greus dificultats i tampoc es consoliden les institucions, què hi fan els soldats de l'ONU, a Haití?

Aquesta és la pregunta que es fan la majoria d'haitians. El principal objectiu de l'ONU aquí no és humanitari, sinó enfortir la capacitat de l'Estat. Però després de sis anys, les institucions haitianes són més febles que mai. El cert és que no sabem ben bé quin és el paper de la Minustah (Missió de Nacions Unides per a l'Estabilització d'Haití). La població haitiana no hi confia i s'ha arribat a una situació de confrontació oberta, com demostren les manifestacions pel resultat de la primera volta de les eleccions i les crítiques pel suposat origen del brot de còlera en una base militar.

stats